Hemslöjdens samlingar

Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum är en guldgruva för dig som vill inspireras av slöjd från förr. Webbplatsen innehåller drygt 37 000 kategoriserade föremål och bilder.

Vad är Hemslöjdens samlingar?

Under 1900-talet har hemslöjdsföreningarna i Sverige byggt upp unika samlingar med mängder av olika hemslöjdsföremål. Sedan 1996 har dessa föremål katalogiserats och digitaliserats för att göra föremålen enklare tillgängliga för fler. Sedan 2014 finns ett flertal sådana samlingarna åtkomliga via Digitalt museum.

Hemslöjdens samlingar består av nästan 60 000 unika hemslöjdsföremål. Mer än hälften av dessa har digitaliserats och finns på webbplatsen Digitalt museum, där du kan se bilder på dessa föremål. Digitalt museum innehåller – utöver Hemslöjdens samlingar – närmare 100 samlingar hämtade från bland annat olika muséer och hembygdsföreningar.

Hemslöjdens samlingar är ett samarbete mellan Hemslöjden och dess medlemsföreningar samt Nämnden för hemslöjdsfrågor och hemslöjdskonsulenterna.
Under 2022-2023 kan vi med stöd från Kulturrådet möjliggöra att fler föreningar publicerar sina samlingar på Digitalt museum.

Korgar, vantar, keramik… Vad hittar du i samlingarna?

I Hemslöjdens samlingar finns korgar, vantar, smidesljusstakar, träskedar, vävprover, keramikfat och mycket annat. Samlingarna utgör en viktig del i hemslöjdens historia och kan förhoppningsvis inspirera till helt nya föremål och uttryck.

Så söker du i Hemslöjdens samlingar: Tips & råd

Precis som vid en Google-sökning skriver du in ett eller flera sökord i sökfältet och klickar på ”Sök” eller trycker på Enter-tangenten. Ett sökord måste innehålla minst 3 tecken. När du skriver in ett sökord, visas nedanför sökfältet information om antal träffar för sökordet du skrivit in, och du har då möjlighet att söka vidare med det sökordet i Hemslöjdens samlingar eller hela Digitalt Museum. Skriv in ditt sökord i rutan här nedan och se vilka träffar du får. Du kan till exempel söka på tekniker, på föremål, på färg, på ort.


Instruktionsfilmer: 4 filmer om hur du söker i samlingarna

Steg 1: Lätt att hitta rätt

I den här introduktionsfilmen hjälper vi dig att hitta till och bland Hemslöjdens samlingar på digitaltmuseum.se och visar allmänna tips på hur du kan botanisera i samlingen.

Steg 2: Sök med ämnesord

I den här filmen visar vi hur du kan söka i Hemslöjdens samlingarDigitalt museummed hjälp av ämnesord. Ämnesord, t.ex. ”husgeråd” eller ”högtider” hjälper dig att förfina dina sökningar inom en sökkategori.

Steg 3: Sök med ort & tidsperiod

I den här filmen går vi igenom hur du söker med hjälp av orter och tidsperioder i Hemslöjdens samlingarDigitalt museum. Genom att söka efter slöjd från en viss ort eller en viss tidsperiod kan du förfina dina sökningar, exempelvis föremål med kopplingar till Åre från 1700-talet.

Steg 4: Bredda dina sökningar med en asterisk*

I den här filmen visar vi hur du med hjälp av asterisktecknet kan bredda dina sökningar i Hemslöjdens samlingar. Du kanske letar inspiration till ditt bröllop? Genom att skriva bröllop* i sökfältet får du upp alla föremål med koppling till bröllop.

Vad kan jag använda samlingarna till?

Förutom att inspireras av bilder på föremål kan du läsa mer om tekniker, material och slöjdare. Du kan använda dem som en historisk källa att gå tillbaka till men även att inspireras av för framtiden i ditt eget skapande.

Följande hemslöjdsföreningar finns representerade i Hemslöjdens samlingar:

Blekinge läns hemslöjd

Bollnäs -Voxnadalens hemslöjdsförening

Falu Hemslöjdsförening

Mora Hemslöjdens Vänner

Föreningen för Svensk Hemslöjd

Gotlands läns hemslöjdsförening

Halländska hemslöjdsföreningen Bindslöjden

Hemslöjden i Kronoberg

Jämtland-Härjedalens Hemslöjdsförbund

Kalmar läns hemslöjdsförening

Leksands Hemslöjdsvänner

Medelpads Hemslöjd

Nås hemslöjdsförening

Rättviks hemslöjdsförening

Stiftelsen Skånsk Hemslöjd

Skaraborgs hemslöjdsförening

Södra Dalarnas Hemslöjdsförening

Värmlands Länshemslöjdsförening

Västerbottens läns hemslöjdsförening

Östra Skånes Hemslöjdsförening

I Hemslöjdens samlingar finns, förutom hemslöjdsföreningarnas samlingar, även Zickermans studiesamling och slöjd inventerad av länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland Härjedalen.