Hemslöjdens samlingar

För alla är som vill inspireras av äldre slöjd är Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum en guldgruva. Webbplatsen innehåller drygt 19 200 kategoriserade föremål och bilder.

Vad är Hemslöjdens samlingar?

Hemslöjdens samlingar består av 45 000 unika hemslöjdsföremål. Cirka en tredjedel av dessa har digitaliserats och finns på webbplatsen Digitalt museum, där du kan se bilder på dessa föremål. Digitalt museum innehåller – utöver Hemslöjdens samlingar – 60 samlingar hämtade från bland annat olika muséer och hembygdsföreningar.

I Hemslöjdens samlingar finns korgar, vantar, smidesljusstakar, träskedar, vävprover, keramikfat och mycket annat. Samlingarna utgör en viktig del i hemslöjdens historia och kan förhoppningsvis inspirera till helt nya föremål och uttryck.

Hemslöjdens samlingar är ett samarbete mellan Hemslöjden och dess medlemsföreningar samt Nämnden för hemslöjdsfrågor och hemslöjdskonsulenterna.

Hur får jag tillgång till samlingarna?

Du kan till exempel söka på tekniker, på föremål, på färg, på ort. Du ser också vilka hemslöjdsföreningar som har bidragit med föremål och bilder på Digitalt museum. Förutom hemslöjdsföreningarnas samlingar finns även Zickermans studiesamling.

Hemslöjdsföreningar representerade i Hemslöjdens samlingar

Föreningen för Svensk Hemslöjd

Gotlands läns hemslöjdsförening

Halländska hemslöjdsföreningen Bindslöjden

Hemslöjden i Kronoberg

Jämtland-Härjedalens Hemslöjdsförbund

Kalmar läns hemslöjdsförening

Leksands Hemslöjdsvänner

Medelpads Hemslöjd

Stiftelsen Skånsk Hemslöjd

Skaraborgs hemslöjdsförening

Södra Dalarnas Hemslöjdsförening

Västerbottens läns hemslöjdsförening

Östra Skånes Hemslöjdsförening

 

Vad kan jag använda samlingarna till?

Förutom att inspireras av bilder på föremål kan du läsa mer om tekniker, material och slöjdare. Du kan använda dem som en historisk källa att gå tillbaka till men även att inspireras av för framtiden i ditt eget skapande.

Historik

Under 1900-talet har hemslöjdsföreningarna i Sverige byggt upp unika samlingar med mängder av olika hemslöjdsföremål. Sedan 1996 har dessa föremål katalogiserats och digitaliserats för att göra föremålen mer tillgängliga. 2014 blev samlingarna åtkomliga via Digitalt museum.