Länshemslöjds-föreningen i Värmland

Föreningen för Dig som är intresserad av slöjd! Du som vill lära mer, som vill utveckla och bevara kunskaper inom slöjdandet och som vill satsa på en hållbar utveckling av vår natur – då är föreningen något för Dig!

Som medlem i föreningen får Du en lägre kursavgift på Sätergläntans kurser och Du får också prenumerera på tidningen Hemslöjd till ett lägre pris.

Medlemsavgiften är 225:- per person och år, för ytterligare familjemedlem tillkommer 100 :-. Kontakta Inger Axelsson, kassör, 0565-42143 el 070/6908252, mail inaxab@telia.com

Ett kalendarium för vår förening, och de flesta andra hemslöjdsföreningar finns på www.hemslojden.org, där Du sedan väljer ”Länshemslöjdsföreningen Värmland” under fliken ”Föreningar”.

Greta Johanssons linfond

Hemslöjden delar varje år ut pengar från olika stiftelser i form av stipendier. Nytt för i år är bl.a. Greta Johanssons linfond. Stipendiet delas ut till person, förening el organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening el organisation och dessa kan också föreslå lämplig kandidat. Stipendiets jury kan också utse en stipendiat. Totalt delas 20 000 kronor ut.

Ansökan är öppen från 15 aug till den 15 september. Slöjdare, hantverkare, formgivare, designers och andra som ägnar sig åt handgjort skapande är välkomna att söka.

Läs mer om Gretas linfond och övriga fonder på hemslojden.org/stipendier

Utmärkt Värmländsk Slöjd (UVS)

Varje år utser Länshemslöjdsföreningen i Värmland slöjdade verk som får stämpeln Utmärkt Värmländsk Slöjd (UVS) och årets bedömning ägde rum den 26 maj. I juryn för hård slöjd ingick Kjell Hellström, Björn Fredriksson och Roberto Lanfer, i textilslöjdsjuryn ingick Yvonne Nyström, Anne Hörte Hellström och Ann-Marie Henriksson-Schunnesson. Ett tjugotal alster godkändes och visas under sommarens utställning på övervåningen i Slöjdens Hus.

För övrigt visas mattprover från dåvarande Värmlands Hemslöjds butik och gamla och nyvävda trasmattor som skall bli grunden till nästa sommars stora mattutställning.

Vi har också glädjen att få visa en näverutställning av Astrid Andersson, som redan 2003 blev Utmärkt Värmländsk Slöjdare för sina vackra och mångsidiga näverarbeten.

Från vinterns knypplingskurs visas också elevarbeten.