Om ull

Ullen är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som i många tusen år skyddat oss mot kyla, vind och väta. Ändå slängs varje år enorma mängder ull i Sverige. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att många inte känner till ullens alla superkrafter?

Svenska får

På denna sida tipsar vi om vad som händer ute i landet på ullfronten.

Aktuellt

Fårklippning

Carina Jälkentalo klipper jämtlandsfår hos Ann Rudsby i Hölje.

Hösten är den tid på året då fåren klipps och den finaste ullen produceras. Under sommaren har fåren gått ute på bete och hållit våra landskap öppna. Visste du att när fåren går ute i regn rengörs ullen av sig själv? När regnvattnet blandas med fårets ullfett, svett och urin bildas en naturlig tvål som tvättar ullen ren. Så när fåren klipps på hösten har ullen redan blivit ordentligt schamponerad! För vi vet ju alla hur det svenska sommarvädret brukar vara…

Var fåren betar påverkar ullen. Kardborrar och timotej är mycket svårt att sortera bort ur fällen efter klippning och påverkar därför ullens kvalitet och användbarhet. Hur fåren mår påverkar självklart också ullens kvalitet. Genom att måna om djuren och välja sommarbete med omsorg kan man producera en fantastisk råvara med många användningsområden och unika egenskaper. En inhemsk naturfiber med superkrafter.

 

Om Ull – Ett nytt teknikhäfte från Hemslöjdens förlag

Hemslöjden vill sätta fokus på den svenska ullen, vår superfiber. Vi ger därför ut häftet Om ull där vi samlat kunskap om ull och får.

I häftet finns allt du behöver veta om ull – allt från olika fårraser och deras skilda ullkvaliteter till hur du kardar och spinner. Här punkteras missuppfattningar som att all ull kliar och att ylleplagg är svåra att tvätta. Skickligt folk förklarar på ett lättbegripligt sätt fiberns uppbyggnad och ullens förmåga att filta sig. Du får träffa personer som arbetar med ull på olika sätt och dessutom ett antal beskrivningar på olika ylleprodukter du kan göra själv.

 

Titta på filmen och hör Annkristin Hult berätta om ullhäftet.

Ladda ned en pdf-fil om ullhäftet här.

 

Baltic Wool Conference 8-9 oktober 2020

Baltic wool conferense logo

Baltic Wool Conference

En internationell mötesplats för ullföretag, forskare, fårförädlingsföreningar och andra som på något sätt är involverade i ullbearbetning. Konferensen syftar till att skapa nätverk, öka utbytet mellan entreprenörer och uppmuntra affärsutveckling kring den hållbara ullfibern.

Detta är första gången som Baltic Wool Conference går av stapeln och på grund av rådande pandemi så genomförs konferensen digitalt under två halvdagar. Förhoppningen är att kunna hålla konferensen på Gotland under sommaren 2021. Sista anmälningsdag är 27 september! Läs mer om Baltic Wool Conference här och anmäl dig här.

 

Ull för livet – En vandringsutställning

Ull för livet är en vandringsutställning som presenterar småskaligt inhemskt ullhantverk och visar fårullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnerna är spunna på svenska spinnerier. Ett naturligt material i naturens egen färgskala.

Utställningen är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare i en strävan efter att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet, ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv. Läs mer om utställningen här. Vill du att utställningen ska komma till din ort? Den kan bokas via din länshemslöjdskonsulent, eller genom att kontakta Anso Norling, som är bokningsansvarig.

Vandringsutställningen ull för livetVandringsutställningen ull för livetVandringsutställningen ull för livetVandringsutställningen ull för livet

 

Projektet Ull som resurs 4 november 2020

Ull som resurs är ett samarbetsprojekt som har pågått under ett par år i Halland. Projektet syftar till att stärka företag som vill ta tillvara den svenska ullen. 4 november håller projektet en delgivningskonferens som kommer att genomföras både digitalt och i Lilla Böslid. Läs mer om evenemanget och programmet här, där du även kan anmäla dig om du är intresserad.

 

Projektet ULLiHOP

Detta samarbetsprojekt i Västerbotten är inne på sitt fjärde och sista år. Projektet syftar till att skapa nya jobb genom att öka användningen av lokal ull. Genom att öka förutsättningarna för samarbete mellan ullproducenter, ullförädlare och företag, som säljer ullprodukter eller tjänster kopplade till ull, kan nya produkter och affärsidéer utvecklas. För att öka delaktigheten har projektet jobbat med flera parallella utvecklingsspår. Läs mer om ULLiHOP här!

 

Utbildningar

Skulle du vilja arbeta med den svenska ullen? Du behöver inte bli fårbonde för det. Vill du bli spinnare så kan du gå en lärlingsutbildning och lära dig det här. En Ullrådgivare arbetar med att föra samman olika intressenter och företagare för att i slutänden få till en färdig produkt av ull. Här behövs ett stort nätverk såväl som både praktisk och teoretisk kunskap om ull, i alla produktionsled. Utbildningen är 2-årig och anordnas av Hantverksakademien.

Ullquiz, statistik och ullspinnerier m.m.

Vill du veta mer om ull? På nästa sida hittar du bl a en lista med alla svenska spinnerier. Bra för den som söker garn av svensk ull. Här kan du kan också testa dina fårkunskaper genom att ta vårt ullquiz! Vill du veta hur det svenska fårbeståndet såg ut förra året så finns här också siffror på det från Fåravelsförbundet. Gå vidare och läs mer om ull!