Om ull

Ullen är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som i många tusen år skyddat oss mot kyla, vind och väta. Ändå slängs varje år enorma mängder ull i Sverige. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att många inte känner till ullens alla superkrafter?

Svenska får

På denna sida tipsar vi om vad som händer ute i landet på ullfronten.

Aktuellt

Hemslöjdens dag 4 september 2021

Ull och lin är temat för Hemslöjdens dag 2021. Vi kommer att göra ett digitalt program på vår hemsida kring dessa båda hållbara naturfibrer. Mer information kommer!

Ullveckan logga

Ullveckan 4-11 september 2021

Med start på Hemslöjdens dag 4 september inleds Ullveckan där vi vill sätta den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden.

Programpunkter under veckan:

 • Vilken ull passar till vad?
 • Fårrasernas dag
 • Från ull till tråd
 • Att utbilda sig inom ullområdet
 • Projekt inom ullområdet
 • Väv med ull
 • Tovning och andra ulliga tekniker
 • Ull och hållbarhet. Vad händer på ullfronten?

Under Ullveckan är alla som värnar om, är verksamma inom ull och fårnäringen och vill sätta den svenska ullen i fokus välkomna att vara med. Samarbetspart under Ullveckan är föreningen Ullvilja. Vi kommer att göra ett digitalt program och vi startar på Hemslöjdens dag 4 september och avslutar 11 september. Det digitala programmet kommer finnas på vår hemsida och bestå av samtal om angelägna frågor, inspirerande föreläsningar, information, debatt och kurser.

Baltic Wool Conference 7-8 oktober 2021

Baltic Wool Conference är en internationell mötesplats för ullföretag, forskare, fårförädlingsföreningar och andra som på något sätt är involverade i ullbearbetning. Konferensen syftar till att skapa nätverk, öka utbytet mellan entreprenörer och uppmuntra affärsutveckling kring den hållbara ullfibern. De som arbetar för att arrangera BWC 2021 är:

 • Fia Söderberg, Ullförmedlingen och Ullpodden
 • Annkristin Hult, Nationell utvecklare NFH
 • Anso Norling, Hemslöjdskonsulent Gotland
 • Riina Noodapera, Baltic Wool Cooperation
 • Jenny Andersson, Ullkontoret
 • Frida Lindroth, Gotland Convention Bureau

Läs mer om Baltic Wool Conference här.

 

Om Ull – Ett teknikhäfte från Hemslöjdens förlag

Hemslöjden vill sätta fokus på den svenska ullen, vår superfiber. Vi ger därför ut häftet Om ull där vi samlat kunskap om ull och får.

I häftet finns allt du behöver veta om ull – allt från olika fårraser och deras skilda ullkvaliteter till hur du kardar och spinner. Här punkteras missuppfattningar som att all ull kliar och att ylleplagg är svåra att tvätta. Skickligt folk förklarar på ett lättbegripligt sätt fiberns uppbyggnad och ullens förmåga att filta sig. Du får träffa personer som arbetar med ull på olika sätt och dessutom ett antal beskrivningar på olika ylleprodukter du kan göra själv.
Ladda ned en pdf-fil om ullhäftet här.

Häftet finns att köpa i din närmsta hemslöjdsbutik.

Titta på filmen och hör Annkristin Hult berätta om ullhäftet.

Här en inspelning från Handmade Issues 2016 där Annkristin Hult föreläser om ull under tiden som Stefan Moberg spinner på spinnrock i bakgrunden.

Från nyklippt fårull till färdigt garn – Hur går det till?

Följ med Hanna Söderback på en rundvandring i Ullforums minispinneri i Ås, utanför Östersund. Hanna går igenom och visar alla steg som fårullen går passerar för att bli till ett färdigt garn. Från det att fårbonden levererar nyklippt ull i säckar, till färdig garnhärva redo för stickning.

 

Ull som hållbar och förnybar textilråvara

Hör Kjersti Kviseth berätta om ullens alla fantastiska egenskaper och varför den passar så bra in i en cirkulär ekonomi. Denna föreläsning livesändes den 5 oktober 2020. Så det är lite tekniska svårigheter i början av föreläsningen och ett aningen abrupt slut. Men så väl värt att titta och lyssna på ändå!

 

Ull för livet – En vandringsutställning

Ull för livet är en vandringsutställning som presenterar småskaligt inhemskt ullhantverk och visar fårullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnerna är spunna på svenska spinnerier. Ett naturligt material i naturens egen färgskala.

Utställningen är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare i en strävan efter att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet, ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv. Läs mer om utställningen här. Vill du att utställningen ska komma till din ort? Den kan bokas via din länshemslöjdskonsulent, eller genom att kontakta Anso Norling, som är bokningsansvarig.

Vandringsutställningen ull för livetVandringsutställningen ull för livetVandringsutställningen ull för livetVandringsutställningen ull för livet

 

Utbildningar

Skulle du vilja arbeta med den svenska ullen? Du behöver inte bli fårbonde för det. Vill du bli spinnare så kan du gå en lärlingsutbildning och lära dig det här. En Ullrådgivare arbetar med att föra samman olika intressenter och företagare för att i slutänden få till en färdig produkt av ull. Här behövs ett stort nätverk såväl som både praktisk och teoretisk kunskap om ull, i alla produktionsled. Utbildningen är 2-årig och anordnas av Hantverksakademien.

Ullquiz, statistik och ullspinnerier m.m.

Vill du veta mer om ull? På nästa sida hittar du bl a en lista med alla svenska spinnerier. Bra för den som söker garn av svensk ull. Här kan du kan också testa dina fårkunskaper genom att ta vårt ullquiz! Vill du veta hur det svenska fårbeståndet såg ut förra året så finns här också siffror på det från Fåravelsförbundet. Gå vidare och läs mer om ull!