Hemslöjdsbutiker

Inom Hemslöjden finns ett nätverk av hemslöjdsbutiker där du hittar både slöjd som är inspirerad av de gamla slöjdteknikerna och nyskapande slöjd. På de flesta försäljningsställena hittar du också material  till ditt eget skapande.

DALARNA

Floda Hemslöjdsförening

Floda Hemslöjdsförenings butik i Dala-Floda säljer ortstypisk slöjd gjord av lokala slöjdare. Det för Dala-Floda ortstypiska och omtyckta yllebroderiet, påsöm, förekommer i olika produkter och dräktdelar. Förutom försäljning av broderade varor, material och färdiga materialsatser anordnas också kurser i påsöm.

Dalarnas Hemslöjd

Dalarnas Hemslöjd finns på Stora Torget i centrala Falun. En trivsam liten butiken med ett unikt sortiment som hela tiden förändras, butiken blandar hantverk och design för alla smaker med tonvikt på svensk slöjd och tradition. Kläder, inredningstextil, dalahästar, smycken och material som garner, band och tyger.

Mora Hemslöjd

Hos Mora Hemslöjd hittar du slöjd och hantverk av högsta kvalitet. I butikens utbud finns handvävda textilier, skinnfällar och kuddar, broderier, träslöjd och smide. Lokala specialiteter såsom dalahästar, korgar av handkluven spån, moraknivar, tvåändsstickat, hårarbeten samt pinglor och ljusstakar i mässing. Här finns ett stort utbud av material om du vill slöjda själv. Moradräkten måttsytt, material, begagnat och för uthyrning. BRUKAT, vårt unika sortiment av begagnade slöjdprodukter.

Nås Hemslöjdsförening

Nås Hemslöjdsförening driver hemslöjdsbutiken Nickusboden vid riksväg 66, Europaväg 16 i Nås.

Rättviks Hemslöjd

I Hemslöjdsstugan vid torget finns hemslöjdsföreningens butik. Där hittar du lokalproducerad slöjd, material om du vill slöjda själv och material och tillbehör till Rättviksdräkten. Butiken har också en avdelning med begagnade dräktdelar samt uthyrning av Rättviksdräkten. I huset finns även dräktkammare med exempel på dräkter från Rättvik, Boda och Ore.

Leksands Hemslöjd

Byggnaden där butiken Leksands Hemslöjd tidigare huserade förvaltas av Leksands Hemslöjd e.k förening. Styrelsen för föreningen arbetar nu för att fylla huset med liv igen,
ett ”Hemslöjdens Hus”. En plats för möten, kunskap, inspiration och ett ansikte utåt för slöjden i Dalarna (och Sverige) med särskilt fokus på Leksand. Butiken har säsongsöppet.
För aktuella tider se hemsidan.

 

GÄVLEBORG

Arbrå Hemslöjdsförening

I Vallsta finns hemslöjdsbutik och vävstuga, där det under sommaren ordnas kurser, barnverksamhet och rådgivning samt några dagar även kaffeservering. Vi finns även på Facebook och Instagram.

 

SKÅNE

Hemslöjden Skåne

Butiken som ligger i Landskrona säljer unik slöjd från Skåne som både är nyskapande och traditionell. Dessutom ett stort utbud av material till yllebroderi och tvistsöm.

 

STOCKHOLM

Föreningen för Svensk Hemslöjd

Föreningen för Svensk Hemslöjd driver landets äldsta hemslöjdsbutik, idag belägen på Norrlandsgatan i Stockholm. Hos dem hittar du trasmattor, fårskinn, svarvade skålar och massvis med annan fin slöjd. Här finns också ett stort utbud av material för den som vill slöjda själv.

 

UPPSALA

Östhammars hemslöjdsförening

Östhammars hemslöjdsförening håller till i den gamla brandstationen vid Sjötorget där man säljer föremål från lokala slöjdare. Öppettiderna varierar beroende på säsong.

  • Webbplats
  • Adress: Prästgatan 17, 742 31 Östhammar
  • Telefon: 0173-177 50

 

VÄSTERBOTTEN

Hemslöjden i Umeå

Hemslöjden i Umeå bjuder på ett brett sortiment med fokus på Västerbottnisk slöjdtradition, tenntrådsarmband, smycken med samiska mönster, knivar, kläder, skärbrädor och krympburkar med karvsnitt och snidade fåglar med mera.

 

VÄSTRA GÖTALAND

Slöjdbutiken Halmens Hus

Halmens Hus slöjdbutik erbjuder hantverk av hög kvalitet i skilda material såsom halm, keramik, textil, silver, smide och trä.

 

ÖSTERGÖTLAND

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötlands butik säljer föremål och material av hög kvalitet!
I vårt län har vi många skickliga slöjdare och hantverkare som levererar varor med ett unikt formspråk i trä, keramik, textil, smide och glas.

Våra varor har en historia som är värd att berättas och vill förmedla vem som har skapat föremålen och varför de ser ut som de gör. Det är unik slöjd och konsthantverk, närproducerat och hållbart.

Hos oss hittar du gåvor till födelsedagsbarn, jobbarkompisar, brudpar, nyfödda och nyinflyttade. Vi har ett stort utbud av närproducerade och hållbara gåvor!

I vår materialavdelning finns ett bra sortiment av garner, tyger, verktyg och gör-det-själv-kit för dig som tycker om att hantverka.

 

Svenska Spetsar

I butiken säljer vi material för knyppling: mönster, tråd (lintråd, silke, bomull, metall), redskap, knyppeldynor, litteratur med mera. Naturligtvis finns det också färdigknypplat samt andra slöjdartiklar av hög kvalité.