Möt Maria Hansdotter – krukmakargesäll

Krukmakaren Maria Hansdotter är en av tio hantverkare som tar gesällbrev 2021. Här berättar hon mer om sitt hantverk, gesällprovet och sin syn på Hemslöjden som branschorganisation.  

Maria Hansdotter och hennes keramik

Foto: Annica Elisabeth

Visste du att Hemslöjden är branschorganisation för nio olika hantverksyrken? Det innebär att vi bedömer prov och avgör vilka som ska tilldelas mästar- eller gesällbrev 

Att ta gesällbrev är en milstolpe i karriären för den som lyckas erhålla det. Det är ett internationellt bevis för omfattande yrkesskicklighet och hantverkskunnande.   

Krukmakaren Maria Hansdotter är en av tio hantverkare som tar gesällbrev 2021. Så här svarar hon på Hemslöjdens frågor. 

 

 Hur fastnade du för krukmakeri och hur har intresset utvecklats? 

 – Jag har utforskat många vägar inom design och formgivning i ett sökande efter rätt material för mitt uttryck. För några år sedan kom jag i kontakt med leran och förstod att jag hade hittat rätt.  

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk? 

– Avskalade former och raka linjer. Lika sköna att se på som att bruka.  

Varför var det viktigt för dig att ansöka om gesällbrev? 

– För att kunna styrka min yrkesskicklighet inom mitt hantverk.  

Vad fick du göra i ditt gesällprov? 

– Jag fick visa upp färdig brukskeramik, genomföra ett teoretiskt prov samt ett praktiskt prov. Under själva provdagen fick jag serietillverka tallrikar, skålar, koppar med hänkel samt tillbringare med hänkel. Jag valde att använda tre olika tillverkningsmetoder för att visa på min bredd inom krukmakaryrket: drejning, formning samt gjutning. 

Vilket provmoment var svårast och varför? 

– Mitt hantverk vilar i mina händer och jag förmedlar mitt kunnande bäst genom dem. Att sitta med penna och papper och skriva prov blev därför en utmaning. 

Vilket provmoment var roligast och varför? 

– Serieproduktion var roligast, att utföra arbetet så effektivt som möjligt. Jag drivs av att få arbeta under tidspress. 

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?  

– Jag ser en ökad efterfrågan på gediget hantverk och lokalt tillverkad keramik. Medvetna konsumenter som söker lugna linjer och tidlösa former för sinnesro och hållbarhet över tid. Support your local potter.   

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som branschorganisation? 

– Jag förväntar mig att Hemslöjden fortsätter att garantera en yrkesskicklighet bland hantverkare, då det leder till att kompetens värderas och eftersöks. Genom att pröva gesällen bidrar Hemslöjden till att hantverket lyfts fram och att fler värdesätter det handgjorda. 

 

Mer om Maria Hansdotter och hennes krukmakeri

Maria Hansdotter på Instagram