Jämtland Härjedalens Hemslöjdsförbund

Jämtland Härjedalens Hemslöjdsförbund (JHHF) har som uppgift att bevara och utveckla alla de förekommande slöjdtraditionerna i regionen för en hållbar framtid. Vill du hjälpa oss med det? Bli medlem i Hemslöjdsförbundet eller i en lokal hemslöjdsförening.

Stadgar JHHF

Medlemskap

Som medlem i Jämtland Härjedalens Hemslöjdsförbund får du:

  • medlemspris på kurser och inspirationsdagar, resor, föreläsningar, utställningar, kafékvällar och slöjdläger arrangerade av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR),
  • medlemspris när du prenumererar på tidskriften Hemslöjd,
  • medlemsrabatt på en veckokurs på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk, samt
  • 10 % rabatt av ordinarie pris på följande inköpsställen: Tygcenter (Storgatan 30, Östersund), Garntorget (Gustav lll:s torg, Östersund), Jamtli butik (Museiplan, Östersund), Lottas bod (Skolgatan 33, Östersund).

SlöjdHandledare och Slöjdklubbar

Täljworkshop i Sveg. Foto Linda Forss.

Slöjdklubbar är klubbar där barn får chans att upptäcka slöjden: testa olika material och tekniker och tillsammans fundera över skapande, kreativitet och hållbarhet. Det finns en handfull Slöjdklubbar i länet: Hotagen, Krokom, Stora Blåsjön, Överammer, Östersund, Klövsjö och Strömsund.

Täljning

Foto: Susann Myrenhammar

Slöjdklubbarna leds av en eller två SlöjdHandledare. SlöjdHandledare blir man genom att delta i Hemslöjdskonsulenters utbildning.

Vet du ett barn som skulle gilla att vara med i en slöjdklubb? Känner du någon som skulle passa bra som SlöjdHandledare? Eller vill du starta upp en Slöjdklubb? Kontakta hemslöjdskonsulent Susann Myrenhammar.

Diplom för Slöjd 2025 – Siv Myhr

Siv Myhr med sitt Diplom för slöjd 2025

Siv Myhr får Diplom för Slöjd på JHHFs årsstämma.

Under JHHFs årsstämma i mars 2025 tilldelades Siv Myhr Diplom för Slöjd med följande motivering:

För Din skicklighet i Ditt slöjdande,
Din entusiasm och vilja att föra Härjedalens
och slöjdens kulturarv vidare.

Siv Myhr är en av dem som aktivt bidragit till att rönnbarksslöjd och näverslöjd från Härjedalen numera är två slöjdtekniker som finns med i nationella förteckningen över Levande kulturarv.

 

Rönnbarksslöjd och Näver i Härjedalen införda i förteckningen Levande Kulturarv

Levande Kulturarv är en nationell förteckning som ingår i Sveriges arbete med Konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet. I mars 2025 skrevs sju nya slöjdtekniker in varav Rönnbarksslöjd och Näverslöjd i Härjedalen var två av dem. Vi är glada och stolta över att ha fått med två bidrag från länet i denna viktiga nationella förteckning!

Hemslöjdens samlingar

Banner för Jämtland Härjedalens Hemslöjdsförbund på Digitalt museum i Hemslöjdens samlingar

Mönsterskatten är en samling skisser, material- och teknikprover, blandat med färdiga slöjdalster, som JHHF förvärvade för att rädda ur Jämtslöjdbutikens konkurs 1994.

Under merparten av förra seklet arbetade kända formgivare, slöjdare och designers på uppdrag av Jämtslöjd såväl med att skapa utsmyckning till offentliga miljöer som med att förnya produktutbudet i Jämtslöjdsbutiken. Mycket av detta material finns nu publicerat i Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum. Klicka på bilden eller skanna QR-koden för att titta på samlingen!

Den fysiska samlingen förvaras på Föreningsarkivet i Östersund.