Bollnäs-Voxnadalens hemslöjdsförening

Alla som är intresserade av hemslöjd är välkomna till vår förening! Vi vill arbeta för att levandegöra, bevara och vidareutveckla slöjden i dess olika former. Maila hemslojdenbovox@gmail.com för medlemsbrev med aktuell information.

Vår vävstuga är belägen på Norra Kyrkvägen 7 (Gamla sockenstugan) i centrala Bollnäs.

Telefonnummer: 0278-15003.

Vävstugan är öppen för alla som vill komma och väva. Första tisdagen varje månad är det Öppet hus på Vävstugan mellan kl 17:00 – 20:00. Då kan du komma och träffa andra vävintresserade, framföra önskemål om nya vävar eller bara umgås.

Fotografiet ovan avbildar en replik av bonaden i Skog som hänger i Skogs kyrka. Den är vävd av Ingrid Östergård. Originalet finns på Statens Historiska Museum i Stockholm. Foto: Barbro Ager.

 

Föreningens historik i korthet:

Föreningen bildas 1907 och har en utställning på Broskolan i Bollnäs.

År 2007 firade Bollnäs-Voxnadalens Hemslöjdsförening och Bollnäs Hemslöjd AB 100-årsjubileum. Slöjdutställning ”Alla tiders slöjd” på Konsthallen i Bollnäs besöktes av 2080 personer under sommaren och innehöll både slöjd från föreningens samlingar och från kursdeltagare och väverskor. Dessutom deltog kända slöjdare från trakten både inom hård och mjuk slöjd. Ytterligare en utställning med text och bild som skildrade föreningens verksamhet under 100 år visades på Bollnäs Bibliotek.