Språkförvirrad norrman får stipendium!

Intervju med träslöjdaren Ole Engmo, språkförvirrad norrman som fått Sätergläntans Vänners stipendium på 10 000 kronor!

Motiveringen lyder:

”Ole Markus Engmo tilldelas Sätergläntans Vänner stipendium på 10 000 kronor för att få möjlighet att ansöka om att avlägga gesällbrev i Slöjdyrket – trä och att så snart som möjligt etablera ett företag. Avsikten med företaget är att kunna försörja sig på ett effektivt och resurssnålt sätt genom att ha en serietillverkning av bruksföremål och samtidigt ha utrymme att tillverka unika produkter samt bedriva kursverksamhet.”

Ole svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

– Jag är Ole Engmo från Halden i Østfold. En språkförvirrad norrman i Sverige som just nu studerar mitt tredje år med träslöjd på Sätergläntan Institutet för Slöjd och Hantverk. Jag tillverkar bland annat muggar, skålar, slevar, skedar, hyllor, stolar och pallar. Saker som är gjorda för att användas hårt och länge, sju dagar i veckan.

Varför är det viktigt för dig att söka gesällbrev i Slöjdyrket trä?

– För mig är det ett bevis på min kompetens. Både för min egen del och för kollegor, kunder, möjliga arbetsgivare, och inte minst morsan.

Du har fått Sätergläntans Vänners stipendium på 10 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Det betyder väldigt mycket att få den valideringen. Det visar att det finns tro på mig, mitt hantverk, och min filosofi kring slöjden.

Själva stipendiet kommer hjälpa mig oerhört mycket när jag, efter gesällarbetets slut, startar upp mitt företag. Det är mycket som behöver göras och anskaffas, och stipendiet ger mig möjligheten att verkliggöra planerna.

 

Ole Engmo in action! Ole får Sätergläntans Vänners stipendium på 10 000 kronor!

Vilka möjligheter ser du för träslöjdens framtid?

– Det är en bra fråga. Att jobba med trä på det sättet som vi gör här på Sätergläntan bygger ju på kunskap och tekniker som har utvecklats genom hundrevis av år. Från en tid utan masskonsumtion, när varenda liten träsked man ägde var värdefull, och arbetet som låg bakom var något man var medveten om.

Tack vare några hårdbarkade människor som höll traditionen vid liv när den nästan försvann för några decennier sedan, finns kunskapen kvar. Nu tycker jag att den pre-industriella filosofin kring hur man äger, gör, köper och använder saker verkar växa. Det känns som att fler och fler börjar tänka “varför gör vi inte våra saker själv?”, och “vad ska jag med detta överflödet av själlösa prylar?”.

Både nationellt och globalt är intresset stort och ökar, för träslöjdens naturliga och logiska tillvägagångssätt. Trädet finns precis utanför dörren, där har det stått och väntat, och jag tror fler och fler återupptäcker dess potential. Då blir träslöjdens möjligheter oändliga.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag fortsätter att fokusera på läsåret, gesäll-arbetet, och den eviga personliga utvecklingen inom form och funktion. Dessutom ska jag väl brygga mig lite kaffe och äta en rejäl norsk lunch, några mackor med ost.

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues här

Läs mer om våra stipendier här