Handmade issues 2019

Handmade Issues är ett kreativt forum för handgjort skapande som arrangeras av Hemslöjden en gång om året. Den 16 november 2019 diskuteras handgjort skapande utifrån temat ”Synapser – hjärna, hjärta, hand” och vad som händer i mötet mellan de tre.

Skrattande farbröder i trä

Mekaniskt kabinett av Per Helldorff ur tidningen Hemslöjd, 2018:6. Foto: Sara Mac Key

Prästen och meditationsläraren Are Norrhava leder oss genom en eftermiddag med olika perspektiv på hur kreativitet och hantverk kan skapa möten och möjligheter i vår tids sociala, ekologiska och existentiella utmaningar.

Hemslöjden delar även ut stipendier på totalt 235 000 kronor till framstående slöjdare och konsthantverkare.

 

Handmade Issues live – Se konferensen var du än bor

I år kan alla som vill delta på Handmade Issues från sin egen ort. Det kostar ingenting, allt du behöver är en dator, surfplatta eller smartphone samt intenetuppkoppling. Sändningen börjar prick 13.00!

Se hela konferensen live direkt här på hemsidan:

…eller gå till Hemslöjdens kanal på YouTube för att se den där. Det går också bra att titta på Facebook! Bara att scrolla ned till live-eventet i flödet.

Konferensen ligger kvar i sin helhet i två veckor, sedan kommer vi att lägga upp föreläsningarna var för sig.

 

Uppdatering 18/11 2019: Sändningen på hemsidan och YouTube kom igång 30 minuter sent. För att se hela Handmade Issues i efterhand hänvisar vi till Facebook. Inom kort läggs varje föreläsning upp separat på YouTube och här på hemsidan.

 

Köp biljett för att delta på plats!

Vill du resa till Stockholm och delta på plats köper du en biljett via Tickster. Då får du även möjlighet att träffa våra stipendiater och se deras verk i en miniutställning, samt delta i Folk Labs hållbarhetslabb.

Ordinarie pris är 225 kronor och pris för medlemmar i Hemslöjden är 155 kronor. Fika ingår i biljettpriset.

Tid: 13-16.30. (Kom gärna tidigare för att ta del av presentationer av våra stipendiater och Folk Labs hållbarhetslabb.)

Plats: Bygget Fest & Konferens, Norrlandsgatan 11, Stockholm

Köp biljett till Handmade Issues 2019

 

PROGRAM

Moderator Are Norrhava hälsar välkomna

Årets moderator är präst och meditationslärare som brinner för mänskliga rättigheter. Han medverkar regelbundet i Sveriges radios program ”Helgsmål” och ”Tankar för dagen”. I podcasten ”Djup tid och tunna ställen” utforskar han vår tids andlighet.

Synapser – Meditation och slöjd som läkemedel

Vad har meditation och handarbete gemensamt – ur ett existentiellt perspektiv? Are guidar oss i medveten närvaro och berättar om den genuina kontaktens läkande effekter för individ och samhälle.

Inledande samtal – vad händer i mötet?

En inledande dialog kring vad som kan hända i mötet mellan hjärna, hjärta och händer. Are Norrhava samtalar med Katarina Brieditis, designer och konsthantverkare, om när gamla kunskaper möter samtidens utmaningar och något nytt växer fram.

Spillmaterial blir designlampor

Formgivaren Lill O. Sjöberg och textildesignern Maria Zeilon berättar om Skryta som skapar lampskärmar av textilt spillmaterial. Skärmarna tillverkas av männi¬skor långt från arbetsmarknaden, i samarbete med Remake på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Liveslöjd av Mari Forsgren från Stadsmissionen.

Vem får ta plats?

Göran Johansson och Mikael Alfredsson berättar om projektet ParaCraft/Liv i rörelse, där vuxna personer med funktionsnedsättning stimuleras till ett mer aktivt liv genom slöjd.

Digital slöjd för en hållbar värld

Konstnären och verksamhetsansvarige Staffan Hjalmarsson berättar om Folk Lab, som skapar social och digital mening. Med pop-up labb, workshoppar och utbildningar byggs aktiva mötesplatser. Allt för att fler ska delta i den akuta omställningen till en hållbar värld.

Är allt bra redan gjort?

Samtal med möbelformgivaren och professorn Andreas Nobel som hyllar lagandet som slöjdinnovation.

Avslutande samtal

 

Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturens bildningsförbund.

 

Länkar

Läs mer om Handmade Issues 2018 här

Läs mer om Handmade Issues 2017 här