HANDMADE ISSUES 2019

Skrattande farbröder i trä

Årets tema: Synapser – hjärna, hjärta, hand. Vad händer i mötet?

Handmade Issues är ett kreativt forum för handgjort skapande som arrangeras av Hemslöjden en gång om året.

Den 16 november 2019 diskuteras handgjort skapande utifrån temat ”Synapser – hjärna, hjärta, hand” och vad som händer i mötet mellan de tre.

Prästen och meditationsläraren Are Norrhava leder oss genom en eftermiddag med olika perspektiv på hur kreativitet och hantverk kan skapa möten och möjligheter i vår tids sociala, ekologiska och existentiella utmaningar.

Hemslöjden delar även ut stipendier på totalt 232 000 kronor till framstående slöjdare och konsthantverkare.

 

Konferensen börjar 13.00 men kom gärna tidigare för att ta del av presentationer av årets stipendiater och Folk Labs hållbarhetslabb i mingelområdet. 

 

Biljetter

Biljetter kostar 225 kr ordinarie pris, respektive 155 kr för Hemslöjdens medlemmar. Fika ingår i priset.

För den som inte kan resa till Stockholm kommer konferensen att sändas live. Vi kommer att uppdatera med information om hur du ser sändningen en vecka innan konferensen.

Köp din biljett här! 

 

Se Handmade Issues LIVE!

Hemslöjden finns över hela landet! Därför livesänder vi hela Handmade Issues.

Här kan du se konferensen i sin helhet, med start prick 13.00!

 

PROGRAM

Moderator Are Norrhava hälsar välkomna

Årets moderator är präst och meditationslärare som brinner för mänskliga rättigheter. Han medverkar regelbundet i Sveriges radios program ”Helgsmål” och ”Tankar för dagen”. I podcasten ”Djup tid och tunna ställen” utforskar han vår tids andlighet.

Synapser – Meditation och slöjd som läkemedel

Vad har meditation och handarbete gemensamt – ur ett existentiellt perspektiv? Are guidar oss i medveten närvaro och berättar om den genuina kontaktens läkande effekter för individ och samhälle.

Inledande samtal – vad händer i mötet?

En inledande dialog kring vad som kan hända i mötet mellan hjärna, hjärta och händer. Are Norrhava samtalar med Katarina Brieditis, designer och konsthantverkare, om när gamla kunskaper möter samtidens utmaningar och något nytt växer fram.

Spillmaterial blir designlampor

Formgivaren Lill O. Sjöberg och textildesignern Maria Zeilon berättar om Skryta som skapar lampskärmar av textilt spillmaterial. Skärmarna tillverkas av männi¬skor långt från arbetsmarknaden, i samarbete med Remake på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Liveslöjd av Mari Forsgren från Stadsmissionen.

Vem får ta plats?

Göran Johansson och Mikael Alfredsson berättar om projektet ParaCraft/Liv i rörelse, där vuxna personer med funktionsnedsättning stimuleras till ett mer aktivt liv genom slöjd.

Digital slöjd för en hållbar värld

Konstnären och verksamhetsansvarige Staffan Hjalmarsson berättar om Folk Lab, som skapar social och digital mening. Med pop-up labb, workshoppar och utbildningar byggs aktiva mötesplatser. Allt för att fler ska delta i den akuta omställningen till en hållbar värld.

Är allt bra redan gjort?

Samtal med möbelformgivaren och professorn Andreas Nobel som hyllar lagandet som slöjdinnovation.

Avslutande samtal

Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturens bildningsförbund.

Fika ingår i biljettpriset.