Bosanski, hrvatski, srpski – bosniska, kroatiska, serbiska

O rukotvorinama

Udruženje za rukotvorine (Hemslöjden), Savezno udruženje za rukotvorine Švedske (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund), je neprofitna organizacija koja je preko stotinu godina radila na tome da ukaže na vrijednost rukotvorina. Savezno udruženje je sačinjeno od Udruženja za rukotvorine, kako na regionalnom tako i na lokalnom nivou. Ukupno ima otprilike 14 000 osoba učlanjenih u jedno od 90 udruženja koja postoje širom čitave zemlje.

U svojstvu člana Udruženja za rukotvorine, Vi utičete i mijenjate stvari. U udruženju srijećete druge osobe zainteresirane za rukotvorine i možete da stvarate zajedno. Mi jedno drugo inspirišemo i pozivamo u posjetu spretne majstore za rukotvorine, kako bi se dodatno obučavali. Možete učestvovati u aktivnostima,ali i sami doprinositi praktičnim radom u udruženju. Dobro došli ste bez obzira da li želite sami stvarati rukotvorine ili da pružite podršku stvaranju ručnim radom.

Djelatnost Udruženja za rukotvorine

Kursevi i izložbe

Kroz organizaciju kurseva, izložbi i drugih aktivnosti, Udruženje za rukotvorine radi na tome da se rukotvorine razvijaju i da obavezno čine dio  kulture i poduzetništvo. U okviru Udruženja za rukotvorine, postoji znanje o prirodnim materijalima, reciklaži i proizvodnji održivih predmeta. Svake godine prvog vikenda u septembru, tokom Dana Udruženja za rukotvorine, Udruženja za rukotvorine otvaraju svoja vrata i cijelog dana (24h) izlaze na ulice i trgove.

Izdavačka kuća, novina i zbirke

Udruženje za rukotvorine izdaje svoju novinu ”Hemslöjd”, najveći magazin za rukotvorine u Švedskoj, te umjetnička djela koja su ručno rađena i imaju upotrebnu vrijednost, Udruženje za rukotvorine organizuje “Handmade Issues” – koncept i događaj gdje se diskutuje o rukotvorinama iz ugla sopstvenih uslova. Udruženje za rukotvorine izdaje, putem svoje izdavačke kuće, knjige sa usko specijalizovanim znanjem o rukotvorinama i ručnom radu.  U Digitalnom muzeju (Digitalt museum) se mogu naći zbirke Udruženja za rukotvorine, koje čine naše kulturno historijsko naslijeđe.

Stipendije i obrazovanje

Savezno udruženje za rukotvorine upravlja jednim brojem određenih stipendija i fondovima  koji dodjeljuju stipendije.  Udruženje za rukotvorine je zajedno sa Općinom Leksand, nadležno za upravljanje  “Institutom za rukotvorine i ručni rad Sätergläntan”. Sätergläntan je tvorac obrazovanja i mjesto za susret u vezi rukotvorina i ručnog rada.

Potvrda o polaganju zanatskog i majstorskog ispita (Gesäll- och mästarbrev)

Udruženje za rukotvorine je organ za zanatska zanimanja kao što su: ručno tkanje, pletenje, vez, stolarstvo i pravljenje keramičkih predmeta, što znači da primamo zahtjeve za polaganje zanatskog ili majstorskog ispita.

Udruženje za rukotvorine u nordijskim zemljama i u Evropi

Savezno udruženje za rukotvorine Švedske je član Udruženja za rukotvorine nordijskih zemalja (“Nordens Hemslöjdsförbund”), te član u “European Folk Art and Craft Federation”. Organizacije za rukotvorine se srijeću tijekom konferencija i seminara, kako bi razmijenili ideje i kako bi jedno drugo inspirisali.

Članovi Udruženja za rukotvorine nordijskih zemalja (Nordens hemslöjdsförbund) su slijedeći:

Dodatno pročitati o “European Folk Art and Craft Federation” na Facebook: www.facebook.com/EFACF/

Zbog čega rukotvorine?

Danas se primjećuje povećano interesovanje za rukotvorinama i stvaranje ručnim radom. To se može uočiti u socijalnim medijama i u štampi. Kroz tv-programe i debate  naglašavaju se mogućnosti o rukotvorinama.  Asortiman prodavaonica su inspirisani  rukotvorinama i raznim mustrama koje potiču iz svijeta rukotvorina. U stvari je osjećaj pravih vrijednosti i široko znanje o tome kako se stvari ručno izrađuju, to što čini da postoji veliko interesovanje za rukotvorinama.

Kreativnost i održivost

Za budućnost, koja bi neizostavno obuhvatala integracije, ravnopravnost, održivost i raznolikost, ručno stvaranje će biti važan doprinos većoj održivosti društva. Za individue to bi značilo mogućnost pretakanja kreativnih ideja u praktičnu djelatnost, što daje mogućnost uticaja na blisku okolinu i vrijeme u kojem se živi.  Pomenuto znanje stvara samopouzdanje, te doprinosi zajedništvu generacija i ozbiljnijoj i opipljivoj demokratiji. Stoga smo ubijeđeni da Udruženje za rukotvorine te rad sa rukotvorinama mogu učestvovati u spasavanju svijeta!

Što može Udruženje za rukotvorine da uradi za mene?

Među članovima i mrežama Udruženja za rukotvorine, postoji veliko znanje o ručnom radu u o stvaranju ručnim radom. Kroz savjete i ideje možete naučiti,ali i podijeliti sopstveno znanje. Udruženja organizuju kurseve, susrete, izložbe i druge aktivnosti. Kao član, postajete dio rada za očuvanje i razvijanje tehnika rukotvorina i znanja, što čini dio kulturnog naslijeđa.

Što ja mogu uraditi za Udruženje za rukotvorine?

Postanite jedan od 14 000 članova, podijelite Vaša znanja i naučite od drugih ljudi iz mreže, koji imaju isto interesovanje za rukotvorine, ručni rad i zanatstvo kao i Vi. Neovisno o tome da li pletete korpe od korijena breze ili trske, vezete ili želite da naučite kako izrezbariti kašiku od drveta, Vi ste dobro došli učlaniti se u Udruženje za rukotvorine.

Zajedno imamo znanje o tom kako rukotvorine mogu doprinijeti jednom više održivom društvu.