Handmade Issues: SKROT

SKROT - Anna Cederquist och Martin Harborg, Handmade Issues 2018

 

Vilka är ni och vad gör ni?

Vi båda är musiker, innovatörer, pedagoger och makers. Anna är uppvuxen i Piteå och Martin är från Malmö, vi träffades i Piteå när vi både gick ”folkis” och musikhögskolan där.

Sedan bådas examen 1997 bor vi i Malmö och har två barn tillsammans.

Vi driver vårt företag som är ett av få i Sverige som kombinerar innovation, kultur, musik, teknik och pedagogik.

Vi har ungefär 20 års arbetslivserfarenhet inom pedagogik, teknik och musik och nu är en av de större sakerna vi jobbar med är musikgruppen SKROT. Både Anna och Martin jobbar med scenografi och konstruktion, Anna med textil och både traditonellt broderi och Elektrobroderi och Martin med trä, plats och metall.

Anna även musikproducent/ljudtekniker samt XR/AR/videomapping.

 

Ni kommer spela på Handmade Issues med temat Längtan. Vad kommer ni spela och spela på?

Vi kommer att spela bra låtar på våra SKROT-instrument som vi har gjort själva. De som lyssnar kommer att få tips vad de kan bygga för instrument själva.

Och så kommer vi berätta varför vi tycker att det är så viktigt och framförallt så roligt att känna att man kan bygga instrument själv.

 

Vad är hemslöjd för er?

Att kunna göra saker som man vill ha och behöver. Och ha roligt medan man gör det.

 

Hur tänker ni kring att kunskaper om kulturarv, identitet och tillhörighet – kopplat till handgjort skapande kan påverka Sverige i en positiv riktning?

För att kunna visualisera och längta efter något som för oss i en positiv riktning är det härligt att se och inspireras av hantverk och funktioner som skapats för länge sen och sedan göra eget hantverk av det. Även med nya material, kunskaper och redskap.

Vi tänker att det är viktigt att låta händerna fortsatt vara händiga, så att vi inte tappar både kunskaper och kanske längre fram hjärnkapacitet på grund av passiva händer.

För oss är det kopplat till att kunna skapa saker åt sig själv och sina nära som man kanske aldrig hade haft råd att köpa.

En inställning att alla kan få spela musik och ägna sig åt kulturella uttryck.

 

Fotograf: Paul Ström

Handmade Issues 2018