Handmade Issues 2018

Handmade Issues är ett årligen återkommande kreativt forum för handgjort skapande. I år handlar det om LÄNGTAN kopplat till handgjort skapande, identitet och tillhörighet. Vad är det vi längtar efter?


Medverkande

David Thurfjell, forskare inom religionsvetenskap och professor i religionshistoria, kommer prata om hur Sverige förvandlats under 1900-talet och hur utvecklingen också inneburit att man berättat bort delar av livet, vilket skapat en hemlig längtan tillbaka till ett hem man aldrig upplevt.

Musiketnologen, sångerskan och Tolkien-fantasten Jennie Tiderman-Österberg pratar om de välkända fäbodvallarna och det matriarkat som rådde där. Hur kände kvinnorna inför arbetsuppgifterna och den, ibland, ensamma vistelsen i skogen. Jennie har i sitt sökande efter personliga berättelser hittat olika teman, däribland längtan. Jennie berättar om hur denna längtan tog sig olika uttryck.

Betesbyggaren, kocken och pedagogen Claes Svartzonker Claesson kommer berätta om just betesbyggande, om hur längtan blev till verklighet, och om att driva en beteskiosk.

Sist men inte minst kommer innovatörerna, musikerna och pedagogerna Anna Cederquist och Martin Harborg från SKROT, bjuda på en musikalisk helhetsupplevelse i den handgjorda musiken värld.

Moderator är Shang Imamreporter och producent på det dokumentära samhällsprogrammet Verkligheten i P3, vid sidan av det har hon också bland annat gjort och medverkat i teaterföreställningar på såväl scen som i radio. Om årets tema, Längtan, säger Shang att det är ”något jag relaterat starkt till och som jag kopplar till ordet identitet. Det är ofta i ens längtan man finner sig själv och inte längre behöver vara begränsad till de praktiska och fysiska delar som ens ”jag” består av. Men längtan innehåller även ett vemod som består i ens sorger och förluster. Som ”flyktingbarn” har därför längtan alltid varit närvarande för mig i form av längtan efter ett ”hemland”, längtan efter att tillhöra eller längtan att vara ”självklar”.

Program 13.00 – 16.30

(insläpp från 12:30)

13.00-13.30 Moderator Shang Imam hälsar välkommen och tillsammans med Hemslöjdens verksamhetschef Åse Berglund delas stipendier ut.

13.30 – 14.00 David Thurfjell – Om hemlängtan

14.00-14.20 Jennie Tiderman-Österberg – Längtan efter frihetens locksånger

14.30 – 15.00 Paus

15.00 – 15.30 Claes Svartzonker Claesson – Om att längta ut

15.30 – 16.00 Stipendieutdelning och samtal med stipendiaterna

16.00-16.30 SKROT med Anna Cederquist och Martin Harborg – Längtan till musik

16.30 Hej då, moderator Shang Imam, tackar alla!

 

 

Plats: Historiska Museet, Barocksalen

Datum:  17 november

Tid: 13.00-16.30

Pris: ordinarie 175 kr, student/medlem 125 kr

 

Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturens bildningsförbund.

 

Läs om Handmade Issues 2017.