Möt Suha Ayal: gesäll i konstsömnad

Konstsömmerskan Suha Ayal är en av sex slöjdare som tar gesällbrev 2022. Här berättar hon mer om sitt hantverk, gesällprovet och sin syn på Hemslöjden som branschorganisation.

Kollage med verk av konstsömmerskan Suha Ayal som tog gesällbrev i konstsömnadsyrket 2022.

Visste du att Hemslöjden är branschorganisation för åtta olika hantverksyrken? Det innebär att vi bedömer prov och avgör vilka som ska tilldelas mästar- eller gesällbrev 

Att ta gesällbrev är en milstolpe i karriären för den som lyckas erhålla det. Det är ett internationellt bevis för omfattande yrkesskicklighet och hantverkskunnande.   

Suha Ayal är en av sex slöjdare som tar gesällbrev 2022. Så här svarar hon på Hemslöjdens frågor.  

Hur fastnade du för konstsömnad och hur har intresset utvecklats?

– Året 2014 började jag på folkhögskoleutbildningen ”Levande Verkstad”. Där öppnades nya dörrar till skapande och det var även där som jag upptäckte min kärlek till textilkonsten. Jag började brodera på fritiden och märkte snabbt att jag hade hittat mitt sätt att utrycka mig. När jag senare gick på ”Handarbetes Vänner” fick jag chansen att finslipa mitt hantverk.

Vad skulle du säga är ditt signum, som kännetecknar ditt hantverk?

– Eftersom jag är arkeolog i grunden så har jag alltid lockats till gamla texter, mönster och bilder, vilket syns i mitt hantverk. I mitt gesällprov tolkar jag en text från den gamla svenska sagan ”Sagan om hästen” på ena sidan av mitt broderi, och ett gammalt islamiskt mönster på den andra.

Varför var det viktigt för dig att ansöka om gesällbrev i konstsömnadsyrket?

– Jag ansökte om Gesällbrevet för att jag ville utmana mig själv och se vad jag kunde åstadkomma på de timmar jag fick på mig.

Vad fick du göra i ditt gesällprov?

– Jag fick brodera ett mönster som jag ritade när jag gick mitt sista år på Handarbetets Vänner. Jag använde mig av silkestrådar på sidentyg och monterade sedan verket på en kilram och sydde ett sidentyg längst baksidan.

Vilket provmoment var svårast och varför?

– Våtspänningen var det jobbigaste momentet för mig eftersom jag arbetade med material som är så pass sköra.

Vilket provmoment var roligast och varför?

– Att färga trådar själv är alltid en favorit, men jag måste säga att det roligaste momentet i Gesällprovet var att brodera bokstäverna.

Hur ser du på dig och konstsömnadsyrkets framtid?

– Det finns mycket välmående att finna i skapandet och jag vill med hjälp av mitt hantverk kunna fortsätta uppmuntra andra till att skapa. Broderiet för mig är ett sätt att föra samman olika tidslinjer, kulturer, språk, historier och mönster för att skapa något nytt och tidlöst som i mitt Gesällprov ”Öst Möter Väst”.

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som branschorganisation?

– Min förhoppning är att Hemslöjden ska fortsätta utvecklas som den gör, att den ska få oss människor att ta ett steg tillbaka till en tid då man använde sina händer för att skapa något vackert och meningsfullt. Inte bara för att det är bra för oss som individer men också för naturens skull, att kunna ta något gammalt och göra det nytt igen.

Utforska Suha Ayals hantverk

Suha Ayals hemsida

Suha Ayal på Instagram

Läs om fler gesäller i konstsömnad

Möt Malou Andersson: gesäll i konstsömnad(2022)

Gesällbrev till två konstbrodöser (2013)

Läs mer om gesällbrev och mästarbrev

Läs mer om gesäll- och mästarbrev

Tio hantverkare tog gesällbrev 2021