Möt Malou Andersson: gesäll i konstsömnad

Malou Andersson har redan gesällbrev i vävning, nu tar hon även ett i konstsömnad! Malou är en av sex slöjdare som tar gesällbrev 2022. Här berättar hon mer om sitt hantverk, gesällprovet och sin syn på Hemslöjden som branschorganisation.

Kollage med konstsömnad av Malou Andersson, samt bild på Malou bakifrån framför en hylla med trådrullar i olika färger.

Visste du att Hemslöjden är branschorganisation för åtta olika hantverksyrken? Det innebär att vi bedömer prov och avgör vilka som ska tilldelas mästar- eller gesällbrev 

Att ta gesällbrev är en milstolpe i karriären för den som lyckas erhålla det. Det är ett internationellt bevis för omfattande yrkesskicklighet och hantverkskunnande.   

Malou Andersson är en av sex slöjdare som tar gesällbrev 2022. Gesällbrevet i konstsömnad blir hennes andra då hon har ett gesällbrev i vävning sedan tidigare. Så här svarar hon på Hemslöjdens frågor.  

Hur fastnade du för konstsömnad och hur har intresset utvecklats?

– Jag började på Vävlinjen på Gamleby folkhögskola 2004 och där hade vi även en hel del broderi vilket väckte mitt intresse. Det fortsatte som ett parallellt spår jämte vävningen under utbildningen på Handarbetets vänner åren därefter. Sen jag gick ut där 2008 har jag på deltid vävt och broderat i egen verksamhet och på senare tid mest ägnat mig mest åt broderi. I början blev det mer och mer broderi av praktiska skäl men ju mer jag broderar desto roligare blir det.

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk?

– Jag har fastnat för enkla tunna material och att upprepa samma sak eller stygn om och om igen. Repetitionen blir någon slags meditation. Jag har arbetat mycket med sytråd på tunt bomullstyg.

Varför var det viktigt för dig att ansöka om gesällbrev?

– Jag tog gesällbrev i vävning när jag gick på Handarbetets vänner och har velat ansöka om att göra ett i broderi sen dess, nu kom jag äntligen till skott. Det är ett fint yrkesbevis som jag känner mig stolt över att ha utfört.

Vad fick du göra i ditt gesällprov?

– Jag broderade med svart sytråd på tunt oblekt bomullstyg. Tyget hade jag först stämplat med siffror, början på talet e, som jag sen broderade över med sytråden så som det blev när jag stämplat. En del siffror blev tydliga vid stämplingen andra mindre tydliga men det viktiga var att med fria stygn efterlikna det stämplade så mycket som möjligt. Jag monterade det färdiga broderiet på en spännram och sydde fast ett svart tyg längs kanten.

Vilket provmoment var svårast och varför?

– Jag tycker egentligen inget moment var så svårt, men det är lite pyssel med att få till fina hörn på det svarta tyg som klär kanten på ramen.

Vilket provmoment var roligast och varför?

– Det är roligt att brodera och se verket växa fram lite åt gången dag för dag.

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?

– Jag hoppas kunna fortsätta arbeta med mitt hantverk både som konstnär och numera också anställd på Handarbetets vänners ateljé.

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som branschorganisation?

– Att ni ska fortsätta lyfta hantverket och vikten av att bevara de kunskaper som finns.

 

Läs om fler gesäller i konstsömnad

Gesällbrev till två konstbrodöser

Läs mer om gesällbrev och mästarbrev

Läs mer om gesäll- och mästarbrev

Tio hantverkare tog gesällbrev 2021