Hemslöjdens dag 2024 – För föreningar

Vad roligt att din förening är med och arrangerar Hemslöjdens dag 2024! På den här sidan hittar du olika typer av stöd och material för att underlätta för er som arrangörer.

Om Hemslöjdens dag 2024

Hemslöjdens dag inträffar lördagen den 7 september och vi vill uppmana din förening att fokusera på olika prova-på aktiviteter inom de tekniker/material som din förening är bäst på och vill synliggöra utåt. Det får gärna vara aktiviteter som är svåra att prova på i andra sammanhang, exempelvis spinna lin, svarva med svegsvarv eller väva i vävstol.

SHR utgår från Slöjdkalendern i marknadsföring av Hemslöjdens dag. Det är därför fördelaktigt om ni så tidigt som möjligt lägger in planerade program där, gärna innan sommaren. Ni kan alltid komplettera ert program i efterhand.

Innehållsförteckning

På den här sidan

Medlemsvärvning

Hemslöjdens dag är ett perfekt tillfälle att värva nya medlemmar till din förening. Hembygdsförbundet har tagit fram en värvningsguide där vissa delar även kan vara intressanta för dig att läsa. Använd den gärna som  inspiration!

Nya medlemmar kan hänvisas till ”Bli medlem” på hemslojden.org. Nya medlemmar fyller i formuläret och betalar direkt med kort eller Swish.

Press och marknadsföring

Vi har tagit fram en mall som din förening kan använda för att kontakta lokalpressen. Ladda ned mall för pressmeddelande. Du byter ut den gulmarkerade texten mot egen text och tar bort den gula överstrykningen. Skicka pressmeddelandet till lokala redaktioner (tidningar, radio, tv, lokal influencers) cirka en vecka innan evenemanget och ring gärna upp redaktionerna två dagar innan för att påminna.

Om ni har möjlighet attta bra högupplösta bilder, uppge gärna detdå det ökar möjligheter att få press, och utse gärna en talesperson som kan vara tillgänglig via telefon för eventuella intervjuer inför och under dagen.

Slöjdkalendern

I resultatet från medlemsundersökningen såg vi att 60 % av de som besöker hemsidan gjorde det för att hitta en slöjdaktivitet, kurs eller utställning. Därför är Slöjdkalendern ett viktigt skyltfönster för din förenings aktiviteter.

Skriv gärna  ”Hemslöjdens Dag” i rubriken och även var i landet evenemanget äger rum, t.ex: ”Hemslöjdens dag i Västerås”. Är aktiviteten digital kan du skriva vad aktiviteten handlar om och markera med flaggan för digitala aktiviteter.

Riksförbundet kommer ha en egen aktivitet i Slöjdkalendern som heter ”Hemslöjdens dag 2024 – det händer i landet”. Den här aktiviteten kommer vi lägga som en box på startsidan för att ytterligare underlätta för press och privatpersoner att hitta program på sin ort.

 

Kort instruktionsfilm om hur du publicerar i Slöjdkalendern (2018)

Här hittar du också en manual som visar hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Om du har glömt ditt lösenord eller om föreningen vill att en ny person ska ha behörighet kan ni höra av er till Annika Holmdahl på annika.holmdahl@hemslojden.org.

Webbinarium om Slöjdkalendern (2022)

I maj 2022 höll vi ett webbinarium där vi gick igenom hur publicering av aktiviteter i Slöjdkalendern går till, gav tips på vägen och svarade på frågor. Webbinariet är på grundnivå och riktar sig till dig som känner dig osäker på att publicera aktiviteter. Vi utgick från exempel som handlar om Hemslöjdens dag. För dig som redan har koll på publiceringen kan det ändå vara bra att titta på webbinariet för att få lite mer inspiration kring hur du kan tänka för att lägga upp en bra Hemslöjdens dag-aktivitet!

Håll oss uppdaterade!

Mejla gärna länkar med era aktiviteter i Slöjdkalendern till oss på annika.holmdahl@hemslojden.org.

Grafiskt material

Kommer att publiceras här under sommaren.

Besöksstatistik

För att vi ska kunna visa på kraften i vår rörelse är det viktigt att vi samlar in olika typer av statistik. Antal besökare under Hemslöjdens dag är ett viktigt exempel på detta. I höst kommer vi skicka ut en enkät där vi vill att ni ska fylla i antalet besökare på er aktivitet under Hemslöjdens dag. Ha med er detta när ni sedan genomför er aktivitet.

Genom att använda samma mätvärden och metoder får vi fram jämförbara siffror. Detta underlättar uppföljning av verksamheten och är viktiga data att använda när vi utåt pratar om vår verksamhet, exempelvis när vi ansöker om pengar för projekt.

Vi förstår att det kan vara svårt om det är en öppen aktivitet på exempelvis ett torg. Därför kommer här några tips på hur ni kan tänka:

  • Ha en person som är ansvarig för att räkna eller uppskatta antal deltagare under dagen
  • Håller ni till på exempelvis ett friluftsmuseum kan ni fråga om ni kan få tillgång till deras besöksstatistik för dagen.
  • Samarbetar ni med ett studieförbund har de krav på att antal deltagare/besökare registreras och kan hjälpa er med hur ni ska beräkna detta om det t.ex. är en öppen aktivitet.
  • Håller ni till utomhus på exempelvis ett torg, håll koll på hur många som kommer och går under dagen. Även de som bara går förbi och tittar har nåtts av budskapet.

Kontakta oss

Mejla oss på info@hemslojden.org så hjälper vi dig med dina frågor! Skriv ”Hemslöjdens dag” i ämnesraden.

 

Sidan senast uppdaterad: 2024-06-14

 

Tillbaka till toppen