Daniel Lundberg

Daniel får stipendiet på 20 000 kr för att fortsätta utveckla sitt kunnande i svegsvarvning samt, för att ytterligare ta sitt kunnande till en ny nivå, gå som lärling hos svegsvarvare Jarrod Dahl i USA.

Ett kollage med en ofärdig skål, en svegsvarv samt en färdig skål i blått.

 

Om svarvaren & svarven

Jag går igång på det enkla och okonstlade; tydliga former, enkla verktyg och tekniker som förfinas och bemästras genom otaliga repetitioner. Även min svarv, en svegsvarv, är tämligen enkel och pragmatisk. Uppbyggd till största del av grova reglar, bjälkar och gängstång.

Svegsvarvning är en svarvform med ett par århundraden på nacken. Svarven drivs av muskelkraft och ett ungt träds fjädrande egenskaper. En trampa trycks ned, ett skålämne roterar och material skärs bort med ett tunt krokformat verktyg. Foten lättar från trampan och trädet sköter tillbakasnurren. Tramp för tramp grävs ett föremål fram ur träet.

Skålvästgöten

Jag går igång på det enkla och okonstlade; tydliga former, enkla verktyg och tekniker som förfinas och bemästras genom otaliga repetitioner. ​. Hantverket, tekniken, och den handaskicklighet som behöver utvecklas, tränas fram, för att kunna använda hantverk rationellt, konkret och intuitivt.

Jag har inga sagor om slöjdande farförälder eller anekdoter rörande ett barns uppenbarelser. Jag har alltid gjort, jag har alltid skapat. Trä har funnits där vid sidan om men tog inte fokus förrän jag efter ett par tekniktunga år i Stockholm sökte mig till Sätergläntan i Dalarna. Där hittade jag snabbt vad jag skall bli när jag blir stor.

Oromantisk å konkret – ett snällt vis att säga envis och vrång. Jag är väldigt bestämd rörande vad jag tycker är bra och mindre bra form. Vad är viktigt för mig. Vad går jag igång på. Form, produktion, strömlinjeformad process, proportioner, färg, uttryck, liv, handens spår, handens skicklighet.

Jag tar upp historia, skiner ett ljus på den för att sätta mitt görande i ett kontext. Ser det jag gör som en fortsättning och vidareutveckling av tekniken istället för någon form av historiskt återskapande. Med andra ord, du kommer inte hitta mig trampandes på en medeltidsmarknad iförd tofsmössa.

Läs mer på Storslojd.com