Ullen är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som i många tusen år skyddat oss mot kyla, vind och väta. Ändå slängs varje år enorma mängder ull i Sverige. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att många inte känner till ullens alla superkrafter?
Om Ull – Ett teknikhäfte
Hemslöjden vill sätta fokus på den svenska ullen, vår superfiber. Vi ger därför ut häftet Om ull där vi samlat kunskap om ull och får.
I häftet finns allt du behöver veta om ull – allt från olika fårraser och deras skilda ullkvaliteter till hur du kardar och spinner. Här punkteras missuppfattningar som att all ull kliar och att ylleplagg är svåra att tvätta. Skickligt folk förklarar på ett lättbegripligt sätt fiberns uppbyggnad och ullens förmåga att filta sig. Du får träffa personer som arbetar med ull på olika sätt och dessutom ett antal beskrivningar på olika ylleprodukter du kan göra själv.
Ladda ned en PDF-fil om ullhäftet.
Häftet finns att köpa i din närmsta hemslöjdsbutik.
Vill du bli återförsäljare kan du läsa mer om hur du gör på denna sida.
Studie- och lärarhandledning till ”Om Ull”
Vi har tagit fram studie- och lärarhandledningar till häftet “Om Ull”. Båda kan laddas ner kostnadsfritt.
Studiehandledningen innehåller frågor, övningar och diskussionsfrågor samt praktiska och teoretiska övningar. Din förening väljer hur ni vill använda innehållet utefter aktivitet.
Lärarhandledningen går igenom häftets kapitel. Frågor och övningar är kopplade till den nya kursplanen för slöjd. Handledningen riktas främst till åk 7–9 men kan anpassas för elever i lägre årskurser. Tipsa gärna slöjdlärare i ditt nätverk!
Titta på filmen där författaren Annkristin Hult och Ullveckans moderator Maria Smedberg går igenom ullhäftets kapitel med utgångspunkt i häftets lärarhandledning. Tips, idéer och handfasta råd för att använda teknikhäftet Om ull i skolundervisningen.
Ullveckan
Ullveckan är en årligen återkommande digital temavecka som genomförs i syfte att sprida kunskap om svensk ull och dess användningsområden. Ullveckan hade premiär hösten 2021 och återuppstod hösten 2022.
Varje dag under Ullveckan presenteras ett nytt program med föreläsningar, filmer och panelsamtal. Dessutom kuriosa och frågesporter, utbildning och fortbildning för intresserade, engagerade och ullproffs. Alla program går att se i efterhand.
”Med ullveckan vill vi lyfta varför det är viktigt att ull fortsätter att produceras i Sverige och hur användningen av ullen kan breddas. Inte minst som ett led i att utveckla en mer hållbar, närproducerad och förnybar textilråvara,” säger Hemslöjdens styrelseordförande Kent Johansson.
Läs mer och ta del av program från tidigare ullveckor
Ullveckan 2022
Ullveckan 2021
Föreläsning om Ull från Handmade Issues 2016
Här en inspelning från Handmade Issues 2016 där Annkristin Hult föreläser om ull under tiden som Stefan Moberg spinner på spinnrock i bakgrunden.
Från nyklippt fårull till färdigt garn – Hur går det till?
Följ med Hanna Söderback på en rundvandring i Ullforums minispinneri i Ås, utanför Östersund. Hanna går igenom och visar alla steg som fårullen går passerar för att bli till ett färdigt garn. Från det att fårbonden levererar nyklippt ull i säckar, till färdig garnhärva redo för stickning.
Ull som hållbar och förnybar textilråvara
Hör Kjersti Kviseth berätta om ullens alla fantastiska egenskaper och varför den passar så bra in i en cirkulär ekonomi. Denna föreläsning livesändes den 5 oktober 2020. Så det är lite tekniska svårigheter i början av föreläsningen och ett aningen abrupt slut. Men så väl värt att titta och lyssna på ändå!
Ull för livet – En vandringsutställning
Ull för livet är en vandringsutställning som presenterar småskaligt inhemskt ullhantverk och visar fårullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnerna är spunna på svenska spinnerier. Ett naturligt material i naturens egen färgskala.
Utställningen är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare i en strävan efter att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet, ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv. Läs mer om utställningen här. Vill du att utställningen ska komma till din ort? Den kan bokas via din länshemslöjdskonsulent, eller genom att kontakta Anso Norling, som är bokningsansvarig.
Utbildningar
Skulle du vilja arbeta med den svenska ullen? Du behöver inte bli fårbonde för det. Vill du bli spinnare så kan du gå en lärlingsutbildning och lära dig det här. En Ullrådgivare arbetar med att föra samman olika intressenter och företagare för att i slutänden få till en färdig produkt av ull. Här behövs ett stort nätverk såväl som både praktisk och teoretisk kunskap om ull, i alla produktionsled. Utbildningen är 2-årig och anordnas av Hantverksakademien.
Ullquiz, statistik och ullspinnerier m.m.
Vill du veta mer om ull? På nästa sida hittar du bl a en lista med alla svenska spinnerier. Bra för den som söker garn av svensk ull. Här kan du kan också testa dina fårkunskaper genom att ta vårt ullquiz! Vill du veta hur det svenska fårbeståndet såg ut förra året så finns här också siffror på det från Fåravelsförbundet. Gå vidare och läs mer om ull!