Mer om lin

Linet är en av våra äldsta grödor och har följt människan i tusentals år. Här kan du läsa om växten och testa dina kunskaper med vårt quiz.

Linberedning, lindockor

Linet

Lin tillhör växtfamiljen Linum. I världen finns över 170 olika arter och det är stor variation mellan arterna. Det finns fleråriga, tvååriga, lågväxande, vilda och olikfärgade. I Sverige finns det en vildväxande blomma som tillhör linsläktet: vildlin. En liten ört som trivs på fuktiga ängar. Vildlinet blir ca 15 cm hög och har små vita blommor.

Bildkollage lin

1 kvm lin – LinQuiz!

Testa dina linkunskaper med vårt LinQuiz

Vad känner du till om lin? Testa dina kunskaper med vårt quiz! Fick du inte alla rätt? Ingen fara. Man kan göra LinQuizet om och om igen!

Oljelin och spånadslin

Det lin vi ska odla heter på latin Linum usitatissimum, vilket betyder ”det högst nyttiga linet”. Det finns två olika sorter av detta lin, nämligen oljelin och spånadslin.

Oljelinet är kortvuxet och har många förgreningar. Det är för att det ska bli många frökapslar så att det blir mycket frö att pressa olja ur. Fröna är också större än på spånadslin. Oljelinets stjälkar blir mellan 30 cm och upp till 60 cm i längd. Stjälkarna har en annan uppbyggnad än spånadslinet och fibrerna passar dåligt att göra tråd av. Oljan från linfröet har använts i långa tider, t ex till färgtillverkning och impregnering. Fiskarnas kläder gjordes förr regntäta genom impregnering med linolja.

Linfiber i genomskärning

Linfiber i genomskärning

Spånad betyder spinna. Spånadslinet ger alltså ett lin som passar bra att göra tråd av. Stjälken blir 60-100 cm men ibland ända upp till 140 cm hög. Långa fina stjälkar med få förgreningar ger långa fina fibrer att spinna av. Linstrået består av en inre del, ved och de fibrer som täcker veden. De långa fibrerna ligger som en krans runt veden och efter beredning får man fram det material som går att spinna garn av.

 

Historik

Lin är en av våra äldsta grödor och den har följt människan i tusentals år. Man tror att linet härstammar från Asien. Men det är svårt att säga när vi först började använda lin men linfrön och tyger har hittats på en neolitisk boplats (yngre stenålder ca 8000 år sedan) i Turkiet, Çatalhöyük.

Lin blir starkare när det är vått vilket gör att det passar utmärkt för bland annat fiskelinor. Något som inte lär ha gått forntidens människor förbi! I det gamla Egypten lindades mumierna med linnelindor och prästerna bar linnekläder som symbol för renhet och upphöjdhet. Faraos folk skapade sina trådar av ett vildväxande lin. Vi använder ett annat men de tillhör samma familj.

Det äldsta historiska fynd som påvisar linodling i Skandinavien är från järnåldern (ett vävnadsfynd från Björkö i Mälaren sent 800-tal f Kr). De vikingatida fynden från Birka visar att kvinnorna bar en linnesärk närmst kroppen. Vissa har en sån modell att de troligen är importerade från Östeuropa, andra är av enklare modell och antas vara tillverkade i Sverige.

Linets användningsområden har varit många och i den isländska Eddan berättas om en husfru som tog fram en mönstrad duk av vitblekt linne och la på bordet. I sagorna berättas även att nyfödda barn lindades i lärft och att man i sängarna hade lakan av linne (ur Linet i länet).

Medeltidens målare använde sig av äggoljetempera. En färg som består av linolja, ägg, vatten och pigment. Det är en rolig färg att göra själv. Den är härlig att måla med och blir väldigt vacker.

Timmarna närmast huden

Ulla Oscarsson ville förstå textiliers verkliga värde. Så hon odlade lin, beredde det, spann, vävde och sydde ett plagg – och mätte alla arbetsmoment på minuten. Läs artikeln ur tidningen Hemslöjd om timmarna Ulla ägnade åt att skapa sin linnesärk utifrån en förlaga ur Jämtlands läns museums gömmor.

Vi har fått tillåtelse att låsa upp denna artikel så att alla kan läsa den. Den som prenumererar på tidningen Hemslöjd kommer åt hela digitala tidningsarkivet och kan där läsa många fler intressanta och lärorika artiklar om lin, linne och dess historia.

Skrock om lin

Det finns många berättelser om hur det gick till att så lin förr, alltså under 1800-talet och tidigare. Allt runt linet var omgärdat av ritualer och magi. Linet var så viktigt att det inte fanns utrymme att chansa, det gällde att göra allt i sin makt för att skörden skulle bli bra!

Att välja rätt dag för att så var viktigt. Vilken dag som var bäst att så på var olika på olika platser i landet. I Bohuslän var det vanligt att så på Eriks-dagen (18 maj), den dagen kallades Lin-Erik. Andra bra dagar var Karolina-, Rebecka- och Vilhelminadagen, dagar med långa kvinnonamn. Långa kvinnonamn skulle ge långt lin. Längre norrut föredrog de Blenda och Urban, som är lite senare i maj. Det gick också att lägga till fler parametrar för att säkerställa att sådden skedde på rätt dag. Vilken veckodag inföll Erik på? En torsdag var inte bra. Var månen i nedan eller ny? Allt kunde påverka sådden och det gällde att veta vad man gjorde. Hemligheter, heliga ramsor och ritualer hörde till linet.

Tillbaka till huvudsidan.