”Om lin” – Nytt häfte om superstark växtfiber

Den 30 mars kommer Hemslöjdens nya teknikhäfte ”Om lin”. Här finns allt du behöver veta för att själv komma i gång med att odla och bereda lin. Dessutom: Betraktelser från Sveriges främsta linexperter, handfasta tips, lite skrock och förbluffande fakta.

Den 30 mars kommer Hemslöjdens nya teknikhäfte ”Om lin”. Här finns allt du behöver veta för att själv komma i gång med att odla och bereda lin. Dessutom: Betraktelser från Sveriges främsta linexperter, handfasta tips, lite skrock och förbluffande fakta.

Lin är en fantastisk växt som människan har haft nytta av i tusentals år. Den starka linfibern har skänkt oss allt från kläder och fiskenät till olja och drevmaterial. Idag finns inga större spånadslinodlingar i Sverige, men intresset för den mångsidiga kulturväxten blomstrar och ideella krafter håller kunskapen vid liv.

Om författaren Eva Anderson

EVA ANDERSON har arbetat som länshemslöjdskonsulent i 40 år och har alltid varit nära råmaterialen och den handburna kunskapen. I sin yrkesroll har hon drivit många spännande projekt och varit medförfattare till flera böcker. 1985 startade hon Linodlarföreningen Fransåker tillsammans med andra linintresserade och hon är fortfarande en eldsjäl i föreningen.

Bildtext: Slända och verktyg för linberedning. Ur ”Om lin” Foto: Karin Björkquist

Visste du att…

… linfibern är stark i såväl vått som torrt tillstånd och används därför till tråd och snören. Förr knöt man fiskenät av lingarn.

… brandslangar tillverkades förr helt i lin eftersom fibern är stark och smidig, sväller när den blir blöt och inte antänds så lätt.

… linsalva har vårdande effekt och gör torra händer mjuka och läker självsprickor.

Litteraturlista

Här hittar du en litteraturlista till teknikhäftet. Listan är sammanställd av Eva Andersson.

Pressbilder 

Du hittar alla våra pressbilder i vårt nyhetsrum på Mynewsdesk.

Information för återförsäljare 

Hemslöjdsbutiker eller hemslöjdsföreningar köper ”Om lin” via vår distributör Förlagssystem i deras webbshop för återförsäljare.

Här hittar du vanliga frågor och svar, bland annat hur du gör om du glömt inloggningsuppgifterna.

Vill du bli återförsäljare kan du registrera dig här.

Privatpersoner hittar häftet i butik eller näthandel

Som privatperson köper du våra böcker bland annat i hemslöjdsbutikerna och i nätbokhandeln. Böckerna finns även hos vissa bokhandlare och i en del museibutiker. Hemslöjdens förlag och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund har ingen egen direktförsäljning till privatpersoner.