Idag öppnar stipendieansökan – 200 000 kr i potten!

Varje år delar Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund ut stipendier till slöjdare, formgivare och andra sökanden. I år delar vi ut 200 000 kronor, genom fem stipendier. Ansökan är öppen från 15 augusti till 15 september och görs via ansökningsformulär på hemslojden.org.

Årets stipendier

Textilkonstnärinnan Märtha Gahns Stiftelse

Stipendiet delas ut till textilkonstnärer som har intresse för, och som ägnar sig åt, sakrala uppgifter inom textilkonsten. Utdelning kan även ske till fritt arbetande textilkonstnärer. Stipendiet ska användas för utbildning. Totalt delas 50 000 kronor ut.

Bo Hammarskjölds Stiftelse

Stipendiet delas ut till någon, inom hemslöjden, verksam person företrädesvis yngre, för studier som kan vara till gagn för hemslöjden i Sverige. Totalt delas 85 000 kronor ut.

Ingeborg Strömbergs Stiftelse

Medel ur Ingeborg Strömbergs stiftelse delas ut till en yngre slöjdare som vill ta vara på och utveckla slöjden och öka sin yrkesskicklighet. Stipendiet ska användas till utbildning i Sverige. Totalt delas 15 000 kronor ut.

Greta Johanssons linfond

Medel ur Greta Johanssons linfond delas ut till person, förening eller organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening eller organisation och dessa kan också föreslå lämplig stipendiat. Totalt delas 30 000 kronor ut.

Ansök via mejl, senast 15 september, enligt instruktioner.

Sätergläntans Vänners stipendium

Sätergläntans Vänner delar ut 20 000 kronor till studerande på Sätergläntan.

Ansök via mejl, senast 15 september enligt instruktioner.

Mer information om stipendierna

Läs mer och ansök om Hemslöjdens stipendier.

Tidigare stipendiater

2022 års stipendiater

2021 års stipendiater

2020 års stipendiater