Marie Ekstedt Bjersing fick silvermedalj

Vävprofilen och universitetsadjunkten Marie Ekstedt Bjersing tilldelades den 27 maj Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds silvermedalj för förtjänstfull gärning inom framförallt vävning. Medaljen delades ut av Håkan Liby från SHR:s förbundsstyrelse i samband med Sätergläntans stämma.

Håkan Liby i blå kavaj fäster silvermedalj på leende Marie Ekstedt Bjersings tröja.

Uppskattad lärare och kunskapsspridare

Att välja teknik efter material och att välja redskap anpassat utifrån önskat resultat är några av de ledtrådar Marie Ekstedt Bjersing har arbetat efter när hon i mer än tre decennier undervisat i vävning, både som anställd vid lärosäten och genom sitt eget företag.

Marie arbetade som vävlärare och huvudlärare i vävning på Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk, under perioden 1998 – 2022. Hon kom till Sätergläntan från Vävskolan i Borås, där hon ägnade sitt examensarbete till att studera och rekonstruera Tutanchamons krage. Nu är Marie tillbaka på Högskolan i Borås som universitetsadjunkt.

Marie brinner för vävningen och allt vad det tillhör. Hennes entusiasm och kunskap har visat sig i undervisningen där hon inspirerar deltagarna att testa nya tekniker och material.

Beviljades Mästarbrev i Handvävning 2023

Under våren 2023 beviljades Marie Ekstedt Bjersing mästarbrev i handvävaryrket. För att bli mästare i ett hantverksyrke krävs minst 10 000 timmar inom yrket, något som Marie menar inte räcker. Reflektion är viktig om du vill komma vidare.

Marie har under alla år inom vävningen ägnat sig åt forskning, både praktisk och teoretisk. Hon har studerat solv och solvredskap i museisamlingar, läst litteratur, tagit del av andra vävares metoder och genom att själv knyta solv och använda solven. Hon har inom vävundervisningen på Sätergläntan använt gamla vävredskap och gamla vävstolar.

Marie säger: ”att göra är att vilja veta mer.” Att pröva och testa, att fundera och reflektera, att hela tiden skapa ny kunskap. Den inställningen har gjort Marie till en välkänd och mycket uppskattad profil inom vävningen, alltid lika inspirerande för den som har glädjen att delta på en av hennes föreläsningar.

Relaterad läsning:

Fem filmer om lin och linne med Marie Ekstedt Bjersing

Medalj till Östergötlands textilkonsulent

Värmlands Carina Olsson får förtjänstmedalj