Konstnären Helena Bratt får stipendium

Helena Bratt tilldelas 20 000 kr ur Bo Hammarskjölds fond för att slutföra projektet ’Minnen å tyg i upplösningstillstånd’ under sitt examensarbete.

”Jag är väldigt intresserad av fragment och små minnen. Jag tycker den lilla berättelsen kan vara så otroligt hisnande och djup. ” Det säger Helena Bratt som tilldelas 20 000 kronor ur Bo Hammarskjölds fond 2022.

Konstnären Helena Bratt från Rengsjö arbetar bland annat med textil, måleri och poesi. Här presenterar hon sig själv i en liten film.

 

Närbild på en del av Helena Bratts verk "Lingonskogen". Bilden är tagen från baksidan då broderiet är ton i ton med underlaget och nästintill osynligt. Foto: Johanna Syrén.

Närbild på en del av Helena Bratts verk ”Lingonskogen”. Bilden är tagen från baksidan då broderiet är ton i ton med underlaget och nästintill osynligt. Foto: Johanna Syrén.

Om Bo Hammarskjölds fond 2022

Enligt stadgarna ska stipendiet utdelas till inom hemslöjden verksam person, företrädesvis yngre, för studier som kan vara till gagn för hemslöjden i Sverige.

Juryns motivering:

”Helena Bratt tilldelas 20 000 kr för att slutföra projektet ’Minnen å tyg i upplösningstillstånd’ under sitt examensarbete. Helena studerar på kandidatprogrammet Fri konst på HDK-Valand och har flera uppmärksammade projekt bakom sig, även utanför textilområdet. I projektet utforskar hon tid, skörhet, glömska, sentimentalitet och förgänglighet. Helena söker gamla berättelser gömda i nötta textilier och ger dessa, med hjälp av hantverkskunnande och konstnärligt skapande nya sammanhang och röster i och intill den samtida slöjden.”

Helena Bratt stående i ett verk med titeln "Lukta hemma" som är en installation av gamla slitna arbetskläder från en mjölkgård i Hälsingland.

Helena Bratt stående i ett verk med titeln ”Lukta hemma” som är en installation av gamla slitna arbetskläder från en mjölkgård i Hälsingland. Foto: Johanna Syrén

Följ Helena Bratt på Instagram eller kolla in Helena Bratts hemsida!

Läs mer om Hemslöjdens stipendier

Prins Carl Philip delar ut stipendier när Hemslöjden fyller 110 år

Nyhetsarkiv om Hemslöjdens stipendier

Vill du söka stipendium i slöjd? Läs och ansök