Ullveckan 2022 Dag 5

Idag är det ulliga tekniker som är i fokus. Hemslöjden presenterar ett antal filmer om ulliga tekniker som t ex nålbindning, krokning och binge.

Ullveckans program 8 september

Hej och välkommen! Livsändning med start kl 10.

Krokning med Margareta

Margareta Dahlin visar hur du krokar. Krokning är ett mellanting mellan stickning och virkning och kallas också Tunisisk virkning.

Nålbindning med Arne

Arne Nilsson visar hur han nålbinder. Vi får också se hur man börjar för att nålbinda en tumvante från toppen och ner. Arne visar också några olika nålbindningsstygn, bl a Åslestygnet.

Nålbindning

Filmen om nålbindning gjordes av Sara Degerfält, Ulrika Roslund och Silje Andersson under kursen Ledarskap i slöjd- och kulturhantverk på Göteborgs universitet. Från 2021.

Kreativt Binge

En film om binge inspelad av Halmstads hemslöjdsförening under Bingedagen 2022 i Halmstad

Välj rätt ullgarn med Tant Kofta

Lotta Blom hjälper oss att välja rätt ullgarn till våra projekt. Under några år har Lotta jobbat ihop med Båvens spinnhus och tagit fram ullgarner spunna av landets olika allmogeraser. En del fårull är glansig och stark medan annan ull är mjuk och krusig. Det gäller att välja rätt för att ditt projekt ska få de egenskaper som du förväntar dig och vill ha!

Tova en sittdyna

I den här filmen har vi tagit hjälp av Åsa Ganell för att visa hur du tovar en sittdyna. Beskrivningen är hämtad ur teknikhäftet Om ull.

Knyta rya

I den här filmen visar Jenny Berge, från Svensk Hemslöjd, hur man knyter rya på färdig botten. Från 2021.

Singlade bollar

Här lär du dig att singla en boll. Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent i Västra Götaland, visar tekniken. Filmen finns också på 365 saker att slöjda.

Att singla en boll

Artikel ur Hemslöjdsnytt, som föreningsmedlemmar i Skåne får: Hur man singlar bollar.

Sticka öglestickning, lettisk fläta och djupmaskor

Den här filmen är ett samtal mellan länshemslöjdskonsulent Ingela Fredell och Lena Persson om stickning i Jämtland Härjedalen. I filmen visas också hur man stickar öglestickning, lettisk fläta och djupmaskor.

Sticka med Ulla Engqvist

Ulla Engquist är stickexpert och författare till böckerna ”Sticka – Detaljer som gör skillnad” och ”Sticka – Egna modeller och mer detaljer”. Böckerna är utgivna på Hemslöjdens förlag och innehåller massvis med beskrivningar, bilder och illustrationer för uppläggningar, monteringar och olika tekniker. När första boken släpptes spelades flera filmer in med Ulla, som extra hjälp och komplement till boken. Här är några av filmerna som visar tre sätt att lägga upp maskor för stickning. Ger fin kant på t ex vantar!

Korsuppläggning med två färger

Dubbel korsuppläggning

Uppläggningen från kanalöarna

Hemslöjdens Ullquiz 2022: femte frågan!

Vi har satt ihop ett quiz med sju frågor hämtade ur häftet ”Om ull” från 2020. Vi presenterar en fråga varje dag, totalt sju frågor. Mejla in dina svar till tavling@hemslojden.org senast den 12 september.

De som får full pott är med i utlottningen av fina priser med ulltema!

Idag kör vi en klassisk ”Sant-eller-falskt?”: Ull är att föredra i bullrig miljö eftersom ljudvågor absorberas av ullfibern. Sant? Eller falskt? Mejla rätt svar till tavling@hemslojden.org senast den 12 september.

Vill du ha mer ull?

Ullveckan 2021 återblick

Matnyttig fakta om ull

Mer om ull – filmer, fler frågesporter, korsord med mera