Sista chansen att ansöka om gesäll- och mästarbrev!

Vill du bli yrkesverksam inom något av Hemslöjdens yrken? 1 september är sista dagen att ansöka om gesäll- och mästarbrev.

Lina Odell tar gesällbrev i dräktsömnad

På bilden: Sveriges första gesäll i dräktsömnadsyrket; Lina Odell, i sin ateljé. Foto: Magdalena Caris

Att ta gesällbrev är en milstolpe i karriären för den som lyckas erhålla det. Det är ett internationellt bevis för omfattande yrkesskicklighet och hantverkskunnande. Hemslöjden är branschorganisation för nio olika hantverksyrken. Det innebär att vi bedömer prov och avgör vilka som ska tilldelas mästar- eller gesällbrev. Den 1 september är sista datum att ansöka i år. 

Hemslöjden bedömer i flera kategorier

Hemslöjden bedömer prov och avgör vilka som tilldelas mästar- eller gesällbrev inom: handvävning, broderi, stickning, slöjdaryrket trä, krukmakaryrket*, träbildhuggaryrket, garvaryrket och dräktsömnadsområdet.

*Krukmakaryrket har en särskild ansökningsprocess och går inte att ansöka om den 1 september. 

Förutom ett godkänt prov krävs en stor teoretisk och praktisk kunskap inom området.

Vad krävs för att få gesällbrev?

För att få avlägga ett gesällprov måste du ha minst tre års yrkesutbildning med praktik. Gesällprovet som ska omfatta minst 160 timmar kan utföras i slutet av en utbildning eller som enskilt arbete. När gesällprovet är inlämnat avgör en granskningsnämnd om det ska belönas med ett gesällbrev.

Panagiotis Mamakos gesällprov är ett ornament till Gunnebo Slott föreställande två gripar och en urna.

Träbildhuggaren Panagiotis Mamakos gesällprov 2021 föreställande två gripar och en urna.

Vad krävs för att få mästarbrev?

För att erhålla ett mästarbrev ska du ha minst 10 000 timmar inom yrket, vilket motsvarar cirka sex års dokumenterad utbildning och/eller arbete inom yrket. Du ska också ha genomgått Sveriges Hantverksråds Mästarutbildning.

Utställning med stickade tröjor i starka rosa, röda. lila nyanser.

Stickade tröjor av Ulla Engquist som fick sitt mästarbrev i stickning 2018.

 

Mer information

 

Agneta Carlson
Hemslöjdens förbundskansli
Telefon: 08-54 54 94 52
E-post: agneta.carlson@hemslojden.org