Idag öppnar stipendieansökan – 190 000 kr i potten!

Varje år delar Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund ut stipendier till slöjdare, formgivare och andra sökanden. I år delar vi ut 190 000 kronor, genom sex stipendier. Ansökan är öppen från 15 augusti till 15 september och görs via ansökningsformulär på hemslojden.org. Stipendierna delas ut i november 2022.

Årets stipendier

Textilkonstnärinnan Märtha Gahns Stiftelse

Stipendiet delas ut till textilkonstnärer som har intresse för, och som ägnar sig åt, sakrala uppgifter inom textilkonsten. Utdelning kan även ske till fritt arbetande textilkonstnärer. Stipendiet ska användas för utbildning. Totalt delas 30 000 kronor ut.

Bo Hammarskjölds Stiftelse

Stipendiet delas ut till någon, inom hemslöjden, verksam person företrädesvis yngre, för studier som kan vara till gagn för hemslöjden i Sverige. Totalt delas 70 000 kronor ut.

Ingeborg Strömbergs Stiftelse

Medel ur Ingeborg Strömbergs stiftelse delas ut till en yngre slöjdare som vill ta vara på och utveckla slöjden och öka sin yrkesskicklighet. Stipendiet ska användas till utbildning i Sverige. Totalt delas 10 000 kronor ut.

Carl Lamberths stiftelse

Medel ur Carl Lamberths stiftelse delas ut till formgivare som anlitas av hemslöjdsföreningar anslutna till SHR, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, för studieresor företrädesvis utomlands. Totalt delas 10 000 kronor ut.

Greta Johanssons linfond

Medel ur Greta Johanssons linfond delas ut till person, förening eller organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening eller organisation och dessa kan också föreslå lämplig stipendiat. Totalt delas 50 000 kronor ut.

Ansök genom att mejla PDF (text och bilder på max 20 MB) senast 15 september till info@hemslojden.org

Sätergläntans Vänners stipendium

Sätergläntans Vänner delar ut 20 000 kronor till studerande på Sätergläntan.

Ansök genom att mejla PDF (text och bilder på max 20 MB) senast 15 september till info@hemslojden.org

Mer information om stipendierna

Läs mer och ansök om Hemslöjdens stipendier eller kontakta Sarah Eriksson på Hemslöjdens riksförbundskansli:

Sarah Eriksson
Hemslöjdens riksförbund
Telefon: 08-545 494 57
E-post: info@hemslojden.org

Tidigare stipendiater

2021 års stipendiater

2020 års stipendiater

2019 års stipendiater