Knyppling för nybörjare

Korsning, enkelslag, vävslag och dubbelslag. Hemslöjdsföreningen Svenska Spetsar lär ut grundslagen inom knyppling och hur man knypplar spetsen "trappstegen". Ett bra nybörjarprojekt!

knyppeldyna med spets

Knyppling är inte trolleri, även om de skiraste spetsarna ser ut som vore de gjorda av fehänder. Det är faktiskt ett mycket strukturerat hantverk med bara två grundrörelser (korsning och vridning), som kan varieras i oändlighet.

Knyppeldyna med spets

Foto: Åke Svensson.

Knyppling har funnits i Sverige mer än 400 år. Den variant som man oftast menar, när man talar om knyppling, kallas mer specificerat Vadstenaknyppling. Man använder då en knyppeldyna med en rulle, som man fäster ett uppstucket mönster på. Sedan behövs det pinnar att linda upp tråden på och knappnålar för att hålla slagen på plats.

Det finns lokala traditioner främst i Skåne, Dalarna och Hälsingland.

I Sverige knypplar vi traditionellt med lintråd, eftersom det funnits en inhemsk produktion. Finare spetsar för kyrkligt och kungligt bruk kunde vara knypplade med guld- eller silvertråd eller i silke. Nu används även ofta bomull, men det går också bra att knyppla med ull eller metalltråd, ja allt som går att böja, även kolasnören.

Knypplade kuber i metalltråd

Kuben knypplad i metalltråd.

De traditionella mönstren är så kallade längdmönster, som oftast bygger på ett raster, där de olika slagen bildar olika typer av bottnar, som bildar mönster. Knypplade spetsar användes framför allt på kläder, kragar, manschetter, underkläder, ja till och med som skorosor (utsmyckning på skorna), men även på dukar. Numera knypplar vi mycket annat: motiv, bilder, tredimensionellt. ”Knyppling är bara en teknik!”

För dig som vill prova på knyppling kommer här mönster och beskrivning samt en film hur man gör ett armband med dubbelslag.

logotyp Föreningen Svenska SpetsarFöreningen Svenska Spetsar (FSS), bildad 1962, är en riksförening inom Hemslöjden och har som mål att främja, bevara och utveckla knypplingen i Sverige genom kurser, information, rådgivning, mönsterframtagning och försäljning. FSS håller kurser i Vadstena de två veckorna efter midsommar. Kursutbudet är varierat, från rena nybörjarkurser till avancerade fördjupningskurser och specialkurser.