Blekinge läns hemslöjd

Inför Hemslöjdens dag 2020 har vi ställt några frågor om föreningsliv och hemslöjd bland våra slöjdföreningar ute i landet. Birgitta Olving, ordförande i föreningen Blekinge läns hemslöjd. Så här berättar hon om slöjden och sin förening.

Av efsingar och växtfärgat garn.

Vår förening hyr Slöjdhuset av Ronneby kommun – ett hus byggt omkring 1910 och har tidigare varit sjukhus, skola och vävstuga, innan föreningen 1995 flyttade in. Det är en otrolig ynnest att ha en så fin och inspirerande miljö att driva vår verksamhet i. Till Slöjdhuset hör ju också en stor trädgård, där vi har barnaktiviteter på lov, odlar lin
och växter till garnfärgning och har marknader. Utanför finns ett skogsparti, där vi kan ta virke till vårt slöjdande (naturligtvis i samråd med kommunen). Ronneby är ju staden mitt i länet, så till våra aktiviteter kommer slöjdare från hela länet.

Vad är det bästa med att slöjda i en förening?

Det finns så många kunniga slöjdare, som har en möjlighet att vara med på våra aktiviteter, då vi byter kunskaper och får inspiration att våga pröva något ”man trodde att man inte kunde!”

Hur ser du på slöjdens roll i samhället idag?

Idag är den viktigare än någonsin. När du slöjdar kan du rent fysiskt se en produkt du har skapat och något att vara stolt över samtidigt som lusten att utvecklas stiger. Vill man, så kan man.

Har din förening någon planerad aktivitet under Hemslöjdens dag?

Vi har vår Höstmarknad i Slöjdhusets trädgård, där vi bygger upp marknadsstånd. Ett 30-tal slöjdare och hantverkare bjuds in – träslöjdare, textilslöjdare, smed, keramiker, fiskare, grönsaksodlare, surdegsbagare och äppelodlare. Vi brukar också ha en ”prova-på-verksamhet”. I år är det ju speciellt, men vi hoppas att den ska bli OK att genomföra.

Finns det något speciellt som du och din förening skulle vilja visa eller dela med er av?

Av efsingar och växtfärgat garn.

Inspirationsbild från Blekinge läns hemslöjdsförening.

Här har jag tagit chansen att städa i mitt materialförråd av växtfärgade garner och efsingar från plädar jag vävt. Det blev stickat – revlingar och handledsvärmare.

Läs mer om Blekinge läns Hemslöjd här.

Klicka här för att bli medlem i Blekinge läns Hemslöjd.