Gotlands läns hemslöjdsförening

Inför Hemslöjdens dag 2020 har vi ställt några frågor om föreningsliv och hemslöjd bland våra slöjdföreningar ute i landet. Britten Dahné, vice ordförande i Gotlands läns hemslöjdsförening, berättar om sitt engagemang i föreningen.

Hej!

Britten Dahné heter jag och har varit intresserad av Hemslöjden ända sen 1960 då jag som 15-åring upptäckte att det fanns en sommarkurs i vävning på Stockholm stads och läns hemslöjd på Hornsgatan. Året efter fick jag sommarpraktik i garnboden, jag kan ännu känna den härliga lukten av vävskedar och garn. Jag lärde mig mycket. Jag fortsatte att utbilda mig i vävning, sömnad och broderi. Så småningom blev jag lärare och lite senare specialpedagog och 1980 gick flytten från Stockholm till Gotland.

Ganska tidigt sökte jag mig till hemslöjdsbutiken på S:t Hansgatan och träffade där Birgitta Nygren, som senare blev vår mjukslöjdskonsulent. Mitt i livet med jobb och barn, men slöjden var ständigt närvarande och hemslöjden var viktig med kurser och andra fina träffar tillsammans med likasinnade.

Slöjdtåget kom till ön (som inte har någon räls att rulla fram tåget på), säg det som inte duktiga konsulenter kunde ordna. Slöjdtåget var en succé och vi var många ideella krafter som hjälpte till. I slutet av 90-talet tog jag hand om unga slöjdare, för mig som vill föra kulturarvet vidare var det härliga år och så här 20 år senare är det med glädje jag ser hur många av ungdomarna som än i dag är aktiva slöjdare. Slöjdcirkus kom, också det en succé och när tältet drog iväg var jag med att starta en slöjdklubb på östra Gotland. Många roliga år.

Vi har haft olika kurser både längre och kortare. En del har jag gått på som deltagare och en del har jag hållit själv.

Mitt kall här i livet har alltid varit att värna vårt kulturarv. Folkrörelsen när den är som bäst genom hemslöjdsrörelsen. Som specialpedagog vet jag att handens arbete hjälper lärandet… Mer slöjd åt folket!

Inspirationsbild från Gotlands läns hemslöjdsförening.

Jag minns när Riksårsmötet skulle hållas i Visby och vi sockenombud kom till Langska huset och vi gjorde massor av majstänger. Linne skrev att gotlänningarna majade till fest. Det var nytt och kul och nu många år senare kan man se majstänger lite här och var i vårt avlånga land.

Britten Dahné,
Vice ordförande

Här kan du läsa mer om Gotlands läns hemslöjdsförening.

Klicka här för att bli medlem i Gotlands läns hemslöjdsförening.