Slöjdtips: Vik en lampskärm

Vill du vika någonting fint att pryda hemmet med? Eller varför inte göra om en gammal affisch till en lampskärm? Här visar vi hur du gör!

Slöjdtips: Vik en lampskärm

Här visar vi hur du viker en enkel form av origami. Detta är bara ett exempel av många på hur du kan vika. På internet finns åtskilliga fler beskrivningar av hur du viker andra former. Möjligheterna är oändliga!

Här (öppnas i nytt fönster) kan du se några exempel på andra sidor med slöjdtips.

Här visar vi i mindre format hur du viker formen. När du sedan ska vika en lampskärm är det bara att använda ett större papper, som exempelvis en gammal affisch du har liggandes hemma. Samma princip gäller fast på ett större papper.

 

Du behöver:

redskapen som behövs för att vika en lampskärm

  • Papper
  • Nål
  • Tråd
  • Sax
  • Häftapparat (valfritt)

 

1. Klipp till pappret

 

 

 

 

 

 

Vik ett A4-ark på mitten längs med långsidan (som den streckade linjen på bilden ovanför visar). Klipp pappret i två delar längs med vikningen.

2. Vik ett dragspel

Vik ett dragspel

 

 

 

 

 

 

Vik ett dragspel av båda dessa bitar. Se till att vika åt bägge håll så att vikningarna är väl bearbetade. Dra gärna lite med nageln över vikningarna också, detta underlättar senare.

 

3. Vik dragspelet över sig själv (se bild nedan)

Tryck ihop ”dragspelet” och vik snett nedåt som bilden ovan visar. Bearbeta denna vikning och se till att du tryckt till ordentligt.

 

4. Vik själva formen

Veckla ut dragspelet och du ser nu ett zickzack-mönster.

 

Pilarna på bilden ovanför visar hur du nu viker själva formen.

  • De blå pilarna indikerar att denna sektion ska tryckas/vikas nedåt.
  • De röda pilarna indikerar att denna sektion ska tryckas/vikas uppåt.

 

Tryck ihop vikningen när du är klar. Formen ser nu ut som när du vek det ihoptryckta dragspelet snett nedåt men nu ligger alla flikar omlott.

När du är klar och vecklar ut formen ser det ut ungefär såhär!

I början kan det vara svårt att få in tekniken men öva lite på vanliga pappersark innan du går över på lite finare papper eller en affisch så ska det nog gå bra. Ju starkare vikning du får till på zickzack-mönstret (steg 3) desto lättare är det att vika själva formen sedan.

 

5. Sätt ihop formen

Gör likadant med båda pappersbitarna och häfta ihop. Du kan också sy ihop bitarna med en tråd som har samma färg som pappret eller limma ihop. Du bestämmer själv!

 

sy ihop toppen och botten på vikningen

Sy nu ihop övre och undre kanten på formen. Här använde vi en tjock spetsig  nål och en tråd vi gillar men du använder såklart den tråd du tycker blir finast. En tunn sytråd kan också vara snyggt, då kan det mer se ut som att formen svävar fritt. Här kan du låta kreativiteten flöda!

 

6. Vik en lampskärm

När du viker i större format kan du slå hål med ett hålslag när du ska sy ihop botten och toppen så ser det lite ”proffsigare” ut.

Såhär kan det se ut när du viker en lampskärm av en affisch!

Här användes jutesnöre för att sy ihop botten och toppen.

En stålställning från en rislampa sattes in i formen innan toppensömmen knöts till. Har du ingen stålställning kan du forma till en av lite tjockare ståltråd eller knyta den övre sömmen tajt kring lampans sladd.

OBS! Tänk på att själva glödlampan inte ska ligga direkt mot pappret och att du använder en glödlampa som inte blir så varm.

 

Hoppas du har fått lite ny inspiration!