Skedtäljare får 25 000 kronor i stipendium!

Intervju med träslöjdaren Björn Svantesson som får Bo Hammarskjölds stipendium på 25 000 kronor för att utveckla flyhänthet i täljandet av skedar.

Stipendiaten Björn Svantesson i karg natur. Infälld bild på träsked.

Motivering:

” Björn Svantesson tilldelas 25 000 kr för att få möjlighet att fördjupa sig i arbetsprocess och formstudier för att hitta ett flyhänt uttryck i sin slöjd. Björn vill studera hur täljningen av skedar förändras under en process då arbetet repeteras och upprepas gång på gång. Detta för att förfina arbetet och få en flyhänthet i täljandet av skedar.”

Björn svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

– Jag heter Björn Svantesson och ägnar mig åt olika former av träslöjd och trähantverk. Jag driver sedan ett antal år eget företag där jag varvar byggnadsvårdsjobb med slöjd, skedtäljning ligger mig dock lite extra varmt om hjärtat.

Hur väcktes ditt intresse för att tälja skedar?

– Skedtäljningsintresset vaknade till liv för ca tio år sedan när jag gick mitt första år på Sätergläntan. Det var roligt och utmanande redan från första skeden och har bara blivit roligare och roligare med åren. Det är något med kombinationen av de bestämda ramarna, att det skall bli en sked, och den stora frihet som finns i att skeden är en form som går att variera tusentals gånger. Det är en lek med proportioner som går att leka hur många gånger som helst.

Du har fått Bo Hammarskjölds stipendium på 25 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Stipendiet betyder oerhört mycket för mig och jag är väldigt tacksam över att ha blivit tilldelad det! De 25 000 kronorna ger mig möjlighet att ägna mig åt skedtäljning på heltid i två månader. Två månaders fokus på skedtäljning ger mig en kontinuitet i täljandet som jag annars har svårt att hitta och en möjlighet att få djupdyka i och utveckla mina processer.

Det känns som om alla pratar om täljning just nu! Har du märkt av ett ökat intresse och i så fall hur?

– Jo, jag har nog märkt av det där ökade intresset för täljningen, både på sociala medier som Instagram och i samtal med andra. Väldigt många verkar nyfikna på täljning och trähantverk överlag. Jag tycker också att det är kul att det verkar växa fram ett större utbyte mellan slöjdare från olika delar av världen, vi har haft flera duktiga träslöjdare här från England och USA som kursledare de senaste åren.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag jobbar till vardags mest med byggnadsvård så jag kommer att ägna tiden fram till årsskiftet med några olika renoveringsprojekt åt privatkunder. Någonstans ska jag dock försöka klämma in en vecka med förberedelser för projekt Flyhänt Skedtäljning. Jag behöver skaffa fram virke, både till skedar och till en ny huggkubbe.

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues här

Läs mer om våra stipendier här