Maria Gullberg får 100 000 kronor i stipendium!

”Kärringen mot strömmen” kallar hon sig själv. Nu får hon Barbro Wingstrands stora stipendium på 100 000 kronor för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen.

Maria Gullberg är Barbro Wingstrands stipendiat 2019

Bildtext: Maria Gullberg är Barbro Wingstrands stipendiat 2019. Foto: Thomas Harrysson för Hemslöjdens förlag

Textilkonstnären Maria Gullberg tilldelas Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kr för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Hon har visat hur en handarbetsteknik som saknade status hade potential att utvecklas på ett konstnärligt och formmässigt intressant sätt. Hennes passion för och hennes böcker om virkning har inspirerat många.

Maria gjorde sitt examensarbete på Konstfack 1989 i virkning och har sedan dess utvecklat en rad tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk.

Maria är verksam som formgivare och inspiratör, ofta i samarbete med Hemslöjden och hon anlitas återkommande som lärare.

Maria Gullberg svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

– Jag är utbildad textilformgivare på Konstfack mellan 1985-1989. Under 30 år har jag utvecklat virkning som teknik och experimenterat med olika nedtag i maskor för att på så sätt skapa nya strukturer och mönster, som till exempel att få två helt olika sidor i ett och samma arbete. Det är oftast en bonus och som gör mig glatt överraskad varje gång det händer!

Hur upptäckte du virkningen och hur har ditt förhållningssätt till tekniken förändrats genom åren?

– Jag upptäckte virkningen redan hemifrån eftersom mamma både stickade och virkade, främst plagg efter eget huvud. Under sommarmånaderna hälsade vi på släktingar uppe i Töre i Norrbotten, där jag letade i de handarbetstidningar som mina mostrar hade tillhanda och virkade den duk som hade flest antal varv i DMC 70 bomullstråd tunn som en sytråd.

Det var sedan slumpen som styrde om det skulle bli stickning eller virkning till mitt examensarbete på Konstfack. Min grej var att rita mönster och trycka tyg under utbildningen men det visade sig att många av mina kurskamrater valt att trycka tyg. Jag började då tänka i andra banor kring vad jag skulle göra istället.

Jag letade i arkivet på Nordiska muséet bland bibliotekets handarbetsjournaler och hittade beskrivningar till stickade tekniker. På samma uppslag fanns det även virkade tekniker som jag plitade ner för hand.

Min opponent blev Inez Svensson som nästan bara pratade om mina virkade tekniker och klädesplagg jag hade gjort i ull. Hon kallade mig ”kärringen mot strömmen” och menade att om jag satsade på virkningen skulle jag ha oplöjd mark framför mig. Ja, på den vägen blev det!

Mitt förhållningssätt till virkningen har förändrats genom åren på så sätt att jag hela tiden hittar nya utmaningar som driver mig framåt för att finna nya sätt att utveckla en teknik. Sedan ett par år tillbaka är det mormorsrutan som har sporrat mig!

Du har fått Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Oj, jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan! När jag fick beskedet per telefon så fattade jag inte först alls utan jag svarade ’jag har inte sökt något stipendium’! Men sedan kom glädjetårar! För mig personligen är det oerhört ärofyllt och en stor eloge att få det här stipendiet och inte minst för virkningen som teknik. Jag känner mig stolt över att fått ha möjligheten att sätta virkning i fokus i textila sammanhang. Det är många som jag skulle vilja tacka för all kredit, uppmuntran och samarbete genom åren!

Hur ser framtiden ut för virkningen som teknik och konstform?

– Virkningen är idag mer utbredd och tillgänglig, tack vare sociala medier. Även utbudet av virkböcker har eskalerat genom åren. Jag kommer ihåg när min första bok ”Tid att virka” kom 1998 och hur den väckte stort gensvar på den tiden eftersom utbudet av virkböcker var ett fåtal.

Virkningen har absolut en framtid idag som textil teknik. Att lyfta ut den i ett socialt och politiskt sammanhang genom garngraffiti har blivit populärt. Men jag tror att det kommer dröja innan virkning har samma status som till exempel vävning och broderi.  Och det beror ju på att virkning i sig är den yngsta av alla kända textila tekniker. Det jag många gånger har undrat över genom åren är hur jag verkar ensam om mitt sätt att tänka kring virkningen och lusten att hela tiden utveckla tekniken i sig. Jag skulle gärna se några fler som tog sig an virkningen efter mig och nördade ner sig bland maskorna!

Vad ska du göra härnäst?

– Jag kommer fortsätta att utforska virkningen och hoppas kunna realisera fler av alla idéer som ligger och pockar och som fyller flera anteckningsblock. Skulle vilja ha ytterligare 30 år för att hinna med alla tankar och idéer jag har! Just nu är det mosaikvirkning som pockar på min uppmärksamhet! Att ha fått det här stipendiet sporrar mig ännu mer att oförtrutet fortsätta att virka!

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues här!

Läs mer om Hemslöjdens stipendier här!