Inför Handmade Issues – Digital slöjd för en hållbar värld

Intervju med Staffan Hjalmarsson från det digitala slöjdlabbet Folk Lab.

Staffan Hjalmarsson och det mobila slöjdlabbet i form av en gul minibuss!

Handmade Issues är ett kreativt forum för handgjort skapande som arrangeras av Hemslöjden en gång om året. Den 16 november diskuteras handgjort skapande utifrån temat ”Synapser – hjärna, hjärta, hand” och vad som händer i mötet mellan de tre.

Under konferensen får du ta del av spännande talare som är aktuella inom slöjden just nu.

Läs mer om Handmade Issues 2019 här!

Intervju med Staffan Hjalmarsson från Folk Lab

Vem är du och vad gör du?

– Jag heter Staffan Hjalmarsson och är verksamhetsansvarig och konstnär i FolkLab! Vi vill skapa social och digital mening genom att bygga aktiva mötesplatser och digitala labb i pop-up form, genom workshops och utbildning. Allt för att fler ska delta i den akuta omställningen till en hållbar värld.

Din programpunkt heter ”Digital slöjd för en hållbar värld?” Vad hoppas du att publiken tar med sig för insikter från din föreläsning?

– Vi vet ju att det här sättet att leva fungerar inte. Klyftan mellan rika och fattiga ökar och ingen verkar riktigt vare sig bli lyckligare eller tjäna på det. Hur som helst inte kommande generationer som riskerar att tvingas leva i ett samhälle som är ännu tuffare än vårt.

Vi på Folk Lab försöker göra vårt. Vi är med i makerspace-rörelsen för att få en annan relation till saker, prylar, varandra och världen. Vi är ju ändå människor av kött och blod som lever olika länge på den här ömtåliga planeten. Efter Folk Labs föreläsning så har vi skapat mer hopp. Tillsammans.

Årets Handmade issues kretsar kring social hållbarhet. Vad betyder det begreppet för dig?

– Folk Lab jobbar på två sätt för att skapa förändring. Dels genom engagemang där vi har våra medarbetare, metod och en maskinpark av laserskärare, brodyrmaskiner, 3D-scanners, robotkit med mera som gör att vi möts på nya sätt.

Och dels genom struktur; att skapa ordning och reda på det där lite slitna begreppet hållbarhet. Där utgår vi från två internationella överenskommelser om hållbarhet: Agenda 2030, som hjälper oss att sätta mål och ISO 26000 som blir verktygslådan för att skapa det. I ISO 26000 finns 37 områden där flera handlar om social hållbarhet: Verksamhetsstyrning, arbetsmiljö, mänskliga rättigheter med mera.

Folk Lab har precis fått ett spännande uppdrag av SIDA. Berätta lite om uppdraget!

– Folk Lab är ute på en turné som heter ”Sustainable Making Tour 19/20” med stöd av bland andra biståndsmyndigheten SIDA. På turnén skapar vi engagemang och det samhälle som FN har beskrivit i Agenda 2030 med sjutton hållbarhetsmål som vi som mänsklighet ska nå till 2030.

På vår turné gör vi sjutton hållbarhetslabb på sjutton platser i Sverige. Handmade Issues 2019 blir ett av stoppen. Då kan alla besökare testa ett labbformat, några av våra maskiner och framför allt träffa oss och varandra på ett nytt och inspirerande sätt.

Vad är din relation till hemslöjd?

– Jag är utbildad konstnär i botten. Under några år försökte jag bygga ett skoföretag med en rysk skokonstnär och designer. Han jobbade med massa olika ryska slöjdtekniker och jag inspireras sedan dess av att ha ett ”slöjdigt” förhållningssätt till tillvaron, att arbeta med och tillsammans med föremål för att skapa mening och meningsfulla objekt.

 

Länkar om Handmade Issues

Köp din biljett idag!                                                 

Läs mer om Handmade Issues 2018

Läs mer om Handmade Issues 2017