Fem ”mästerskapare” i keramik!

Keramik är tema i dagens Mästerskaparna och därför vill vi ta tillfället i akt att tillkännage årets riktiga MÄSTARE i krukmakaryrket.

Bildtext: Keramik av Stefan Andersson, krukmakare. Foto: Stefan Andersson

Idag är det dags för andra avsnittet av Mästerskaparna, SVT:s storsatsning på hantverk i tävlingsformat! Dagens tema är keramik och därför vill vi ta tillfället i akt att tillkännage årets riktiga MÄSTARE i krukmakaryrket.

Det rör sig om fem keramiker med över 10 000 yrkestimmar i ryggen, som tar emot sina mästarbrev i Blå Hallen i Stockholm den 6 november. Mästarbrevet fungerar som internationellt yrkesbevis och är den högsta utmärkelse du kan få som keramiker.

Hemslöjdens mästare i krukmakaryrket 2019 är:

  • Lena Arleij
  • Helena Hodell
  • Isak Isaksson
  • Alexander Krohn
  • Anna Lindell

 

Framtidens mästare i TV-soffan?

Vi tycker att det är fantastiskt att slöjd och hantverk uppmärksammas i alla olika format och hoppas att Mästerskaparna i SVT skapar intresse hos fler att våga sig på ett nytt hantverk.

Kanske sitter någon av framtidens krukmakarmästare och lurar i TV-soffan?

Läs mer om Hemslöjdens gesäll- och mästarbrev här!

 

Mer om dagens avsnitt av Mästerskaparna

 

Världsmästaren i drejning Nina Bergkvist i samspråk med programledare Pernilla Månsson Colt och en aspirerande mästerskapare.

Världsmästaren i drejning Nina Bergqvist är dagens gästdomare. Foto: SVT

 

Dagens hantverk är keramik och gästdomare är Nina Bergqvist, en av Sveriges mest meriterade keramiker med världsmästartitlar i drejning. Sju hantverkare tävlar om att bli nästa stora designstjärna.

Deltagarna tävlar i fem olika hantverk: trä, keramik, papper, läder och smide. En efter en måste deltagarna lämna tävlingen. I sista programmet koras vinnaren – årets Mästerskapare. Programledare är Pernilla Månsson Colt och huvuddomare är Samir Alj Fält.

 

Gesäll- och mästarbrev

Krukmakare får gesäller och mästare (från 2017)

Intervju med Caroline Fredriksson, krukmakargesäll 2019