Krukmakaryrket får gesäller och mästare

Varje år delas gesäll- och mästarbrev ut inom olika hantverksyrken. De är ett bevis på personers yrkesskicklighet. I år öppnas dörrarna för ett nytt yrke: krukmakaren.

– Vi är stolta och glada över att Hemslöjden får möjlighet att utse nya gesäller och mästare i krukmakaryrket. Nu hoppas vi att många vill ansöka, säger Kerstin Andersson Åhlin, verksamhetschef på Hemslöjden.

Redan tidigare har Hemslöjden ansvarat för att bedöma och avgöra vilka prov inom handvävning, broderi, stickning och slöjdaryrket trä som ska tilldelas gesäll- eller mästarbrev. Nu fogas även krukmakaryrket in i den imponerande listan

Foto: Stefan Andersson

Om gesällbrevet i krukmakaryrket

Ett gesällbrev kan sökas av den som har minst 3500 timmars dokumenterad utbildning eller erfarenhet i yrket. Sista ansökningsdag att avlägga gesällprov i just krukmakaryrket är den 1 juni 2017. Provet utförs på Formakademin i Lidköping på Porslinsfestivalen den 11-12 augusti. Utöver ett godkänt prov krävs också stor teoretisk och praktisk kunskap inom området. Därefter är det Sveriges Hantverksråd som utfärdar själva brevet. Det är ett internationellt bevis på personens yrkesskicklighet.

I granskningsnämnden för krukmakaryrket sitter Stefan Andersson, krukmakare, Nina Bergqvist, keramiker och lärare på Formfabriken och Calle Forsberg, krukmakare.

Läs mer om gesäll- och mästarbrev