Felix Wink och suget på slöjd!

Intervju med Felix Wink som får Kerstin Andersson Åhlins stipendium för att sprida slöjdande med innovativa metoder.

Täljande Felix Wink i sin verkstad.

Bildtext: Felix Wink får Kersin Andersson Åhlins stipendium 2019! Foto: Per Björklund

Motiveringen lyder:

”Felix Wink tilldelas 2019 års Kerstin Andersson Åhlins stipendium på 10 000 kronor för sitt frugala förhållningssätt till slöjden och görandet. Med sin kommunikativa förmåga och skicklighet att koppla ihop olika kunskapsområden, möjliggör han för fler att slöjda.

Felix ser behoven av och möjligheterna i att göra saker med händerna. Tack vare sin egen kunskap om material och teknik lyckas han sätta slöjden i ett samtidsperspektiv. Han utforskar och prövar nya metoder och nya samarbeten för att synliggöra det handgjorda skapandets kraft och potential. Han förmedlar dessutom alltid vikten av materialets betydelse för ett gott slutresultat.

Vi hoppas att stipendiet kan vara till nytta i utformandet av fler innovativa metoder för att sprida slöjdande i frugal anda.”

Felix svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

– Jag heter Felix Wink och bor i byn Nyåker i Västerbotten. Jag varvar dagarna och kvällarna mellan mitt jobb som hemslöjdskonsulent i Västerbotten med inrikting mot hård slöjd och att driva företaget Täljogram som jag har med mina två vänner David och Ragnar. Min drivkraft i båda verksamheterna är att sprida skaparglädjen som finns i slöjden.

Vad tycker du är mest spännande inom slöjdområdet just nu?

– Suget! Suget på slöjd. Jag upplever att det är ett stort intresse just nu, kanske för att jag själv är mitt upp i det. Det händer mycket inom området. Jag tror mycket handlar om möten. Mellanmänskliga möten, möten mellan olika infallsvinklar och kunskaper. Och inte minst mötet mellan verktyget, utövaren och materialet. Det är härligt att jobba med slöjd just nu!

Varför är det viktigt för slöjden att utvecklas?

– För att slöjden ska spela en roll i vår samtid och vara viktig för vår framtid. Det sker en ständig utveckling, det är naturligt.

Du har fått Kerstin Andersson Åhlins stipendium på 10 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Det betyder mycket! Att ens arbete uppmärksammas och uppmuntras på det här sättet gör mig både glad och stolt. Jag har glädjen att ofta jobba med andra personer i mitt arbete, utan dem skulle många projekt och idéer inte blivit av och definitivt inte blivit lika bra. Jag har många duktiga personer i min närhet att tacka.

Vilka möjligheter ser du för slöjdens framtid?

– De är stora! Det finns möjligheter för slöjden att nå betydligt bredare och vara betydligt mer aktuell i samhällsdebatten och i arbetet med hållbarhet. Vi är många som jobbar med slöjd och vi måste ständigt vara på tårna, tänka nytt och utmana!

Vad ska du göra härnäst?

– Jag är nyligen tillbaka i arbete efter föräldraledighet. Så just nu försöker jag sätta lite bollar i rullning här och där vi, får se exakt vad det blir. Sen hoppas jag kunna ge mig själv mer tid till att tälja, för det mår jag riktigt bra av att göra, gärna tillsammans med andra!

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Se livesändningen här!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues 

Läs mer om våra stipendier