Stipendiet tar Eva till Mexico!

Intervju med Eva Davidsson, konsthantverkare och designer, som får Carl Lamberts stipendium på 10 000 kronor!

Eva Davidsson med exempel på Rebozon, färgrik mexikansk traditionell dräkt.

Motiveringen lyder:

”Eva Davidsson tilldelas 10 000 kr för att få möjlighet att studera Rebozon, mexikanskornas nationalplagg i Mexico. Hon kommer att studera garnreservage och hur det kan kombineras med andra tekniker som shibori, stickning, virkning och broderi. Eva har de senaste åren ägnat sig åt att studera dräkter och textila tekniker både i Sverige och internationellt.”

Eva svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

Jag är konsthantverkare och designer och arbetar främst med textil. Senaste åren har jag studerat traditionella dräkter från olika platser i världen och skapat egna tolkningar. Det har varit mycket shibori och broderi sista tiden. Jag har gjort teknikhäftet Shibori för Hemslöjdens Förlag och ställt ut mina broderade Huipiles i Landskrona.

Vad är det som gör dig nyfiken på just Rebozon, mexikanskornas nationalplagg?

Rebozos är väldigt vackra sjalar med fint knuten frans. Den traditionella Rebozon vävs med ikatfärgad varp. Ikat är ju liksom shiborin en reservageteknik. Jag vill lära mig mer om hur mönstringen går till och se färgningsprocessen. Just garnreservage är något jag vill jobba mer med framöver.

Du har fått Carl Lamberts stipendium på 10 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

Stipendiet möjliggör ännu en resa till Mexiko! Tjohoo!

Vad ska du göra härnäst?

Just nu har jag beställningar och några shiborikurser. Jag experimenterar med ett handspunnet mattgarn jag köpt på en tidigare Mexikoresa. Nu är det färgat. Får se vad det kan blir av det.

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues här

Läs mer om våra stipendier här