Nu får museibesökarna veta hur man färgar lin!

Intervju med föreningen Bohuslin som får Greta Johanssons linstipendium på 10 000 kronor för att börja utforska färgning av lin.

Konstnären Yueri Guepin använder lin när han gör en cyanatopi - en gammal fotografisk teknik.

Bildtext: Konstnären Yueri Guepin använder lin när han gör en cyanatopi – en gammal fotografisk teknik. Foto: Bohuslin

Juryns motivering:

”Föreningen Bohuslin, Kville tilldelas 10 000 kr för att börja utforska färgning av lin. Färgning av lin är en viktig del i hållbarhetsaspekten av linfibern. Bohuslin vill engagera en grupp textilare, vävare och konstnärer som under kunnig ledning får kunskap om färgning av lin. Denna kunskap vill föreningen sen förmedla till besökare under sina guidade visningar i museet.”

Hej Agneta Ekman Wingate från Föreningen Bohuslin!

Vilka är Bohuslin och vad gör ni?

– Vi är en förening som driver Linmuséet, ett centrum för linets lovsång i Tanums kommun Bohuslän Sverige. Linmuséet drivs av föreningen Bohuslin med ett sextiotal medlemmar. Ett tjugotal är aktiva. Som museum har vi funnits sedan 2014 men föreningen har existerat nästan 30 år.

Vår slogan är ’Bråka hos oss’ och det gör 1000 personer varje sommar. Två 15-åringar guidar på storytellingvis. Vi berättar om det magiska linet och bereder lin på hantverksvis för besökarna som blir häpna och mycket mer kunniga om den 30 000-åriga kulturgrödan. Vi låter barn pröva på själva.

Vad är det som är så spännande med färgning av lin?

– ”Hur färgar man lin”, frågar våra besökare. Och det skall vi ta reda på nu. Hittills har vi inte ägnat oss åt den delen. Men nu genom stipendiet kan vi äntligen ordna ett residens med lärare från Sverige, Norge och Japan!

Ni har fått Greta Johanssons stipendium på 10 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för er?

– Det betyder att vi vidgar vårt kunskapsfält och kan göra en permanent utställning på Linmuseet av färgat lin på ett hållbart sätt. Det är något vi saknat. Och våra besökare frågar efter kunskap om hur man gör för att färga lin.

Hur ser ni på utvecklingsmöjligheterna för lin som material?

– Vi ser en uppåtgående trend. Vi har ökat besök och försäljning med tio procent i år. Ju mer ekologiskt upplysta människor är, desto mer blir de uppmärksamma på linet som ett ekologiskt och hälsosamt material som skulle kunna odlas i Sverige. Våra besökare efterfrågar det som är äkta.

Vad ska ni göra härnäst?

–  Delta på ”World Linen forum” i Paris i februari 2020. Och så skall vi formulera tio skäl för att välja lin i kläder och textil. Vi har tur, en av våra styrelsemedlemmar, Sylvette Wikström, talar franska. Också ska vi färga i september 2020!

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

Läs mer om Handmade Issues & Hemslöjdens stipendier

Läs mer om Handmade Issues här

Läs mer om våra stipendier här