Maria Jufvas utnämnd till Årets gesäll

Årets gesäll är en handvävare och konstvävare. Hon heter Maria Jufvas och tilldelas utmärkelsen för sin matta i ryateknik.

Onsdagen den 4 november var Maria på plats i Stockholms stadshus för att ta emot sitt gesällbrev tillsammans med 106 andra nyblivna gesäller från olika hantverkaryrken. Av alla gesäller ansåg Stockholms Hantverksförening och Företagarna Stockholms stad att Marias matta i ryateknik var det bästa gesällprovet och utmärkte henne därför till Årets gesäll. Förutom utmärkelsen tilldelas Maria ett stipendium på 20 000 kronor och den stora silvermedaljen för ett väl genomfört gesällprov.

Ryamattan har måtten 87 x 197 cm och är tätare knuten än en vanlig rya för att ge ett mjukare intryck. Utseendet är inspirerat av harlequinmönster. Maria är utbildad vid HV-skola, Capellagården, Ålsta folkhögskola och Leksands folkhögskola. Maria är uppvuxen i Leksand och bor just nu i Bromma.

Motiveringen till årets gesäll lyder:

Årets gesäll har inte bara visat sina tekniska skickligheter, Hon har också visat att hon kan kombinera den tekniska skickligheten med en stor konstnärlighet i färg och form. Hennes önskan om att lära sig mer om både material och utförande är stor Årets gesäll belönas för sin höga kvalitét på både formgivning och vävteknik, färg och form. Hon skapar intressanta färgkombinationer och på sin matta använder hon tekniken rya på ett nytt och spännande sätt. Hon visar också sin höga kompetens i vävteknik. Årets gesäll är konstvävaren Maria Juvas.

 

Hur känns det att bli utsedd till Årets gesäll?

–       Det känns superbra. Gårdagen var som en stor examensdag för mig och ett viktigt delmål i min karriär.

Maria tog examen från HV-skola 2014 och har efter det jobbat deltid på NK Tyg & Sy samtidigt som hon har arbetat med sitt gesällprov. Vilket har inneburit tid i vävstolen, som står i en källarlokal i Västra Skogen,  både innan och efter sina arbetspass på NK.

Granskningsnämnden tyckte att du hade använt tekniken rya på ett nytt och spännande sätt. Vad menar de med det tror du?

–       Jag tror att dom tänker på att jag har gjort den tätare än vad man brukar. Och mjukare med tanke på att tjockleken på garnet är ovanligt tunt mot vad man brukar använda. Jag ville att mattan skulle ge ett snällare och mjukare intryck helt enkelt.

Du beröms också för din form och färgkänsla. Hur har du tänkt när det kommer till färgval och form?

–       Den blåa färgen i mattan är min favorit så jag har utgått från den. Sedan brukar jag alltid väva i röda och rosa färger. Den här gången ville jag göra något nytt. Jag började skissa med den gula och gillade harmonin som färgerna skapade tillsammans.

Det harlequininspirerade mönstret då?

–       Det har att göra med att jag alltid har gillat trekanter. En triangel kan kombineras i det oändliga och man kan lätt skapa tredimensionella mönster.

Vart har du mattan idag?

–       Nu ligger den hemma och nerpackad men målet är att jag ska kunna visa upp den på olika utställningar runt om i landet. Och sedan vill jag sälja den.

Hur ska du använda pengarna? 

–       Jag ska söka en vävkurs på Sätergläntan som heter analys och rekonstruktion där man får möjligheten att utveckla ett eget formspråk utifrån gamla textila föremål.

 

Maria var inte den enda slöjdaren som fick ta emot utmärkelser och medaljer i Stadshuset den 4 november. Här kan du läsa mer om årets gesäller och mästare

 

Matta och skiss

Matta och skiss

Närbild på Maria Jufvas matta i ryateknik.

Närbild på Maria Jufvas matta i ryateknik.

Maria-Juvasfri

Maria Jufvas matta i ryateknik.