Årets gesäller

Vi har tidigare berättat om de nya mästarna. De första på tio år. Nu är det dags att berätta om årets gesäller, fem handvävare och en träslöjdare. Gesällerna tar, tillsammans med mästarna, emot sina brev och eventuella medaljer den 4 november i Blå hallen i Stadshuset. Mer om mästarna hittar du här.

Ett gesällbrev är ett internationellt bevis på en persons yrkesskicklighet inom ett hantverkaryrke. För att få ett gesällbrev så behöver man genomföra ett godkänt gesällprov, vilket kräver en stor teoretisk och praktisk kunskap inom ett ämne. Inom handvävning, broderi och stickning är det Hemslöjden som bedömer och avgör vilka gesällprov som ska godkännas och belönas med ett gesällbrev och eventuella medaljer. Läs mer om gesäll och mästarbrev.

Bland årets prover finns en rya i harlequinmönster, en dräll med namnet 0.3215, en väggbonad i beiderwandteknik, en vinterinspirerad väv i opphämta, en tupp och en stol.

 

Följande personer tar emot gesällbrev 2015.

 

Maria Jufvas

Maria-Juvas8-1

Maria-Juvas5

Maria Jufvas tilldelas stora silvermedaljen och gesällbrev i handvävaryrket/konstväv för sin matta i ryateknik. Mattan har måtten 87 x 197 cm och är tätare knuten än en vanlig rya för att ge ett mjukare intryck. Utseendet är inspirerat av harlequinmönster. Maria tilldelas även den stora silvermedaljen för mattans höga kvalitet både gällande formgivning och vävteknik, för den intressanta färgkombinationen och en fin mönsterbild. För att mattan rent vävtekniskt sätt är väl utförd och för att hon använder ryatekniken på ett spännande sätt. Maria har studerat på HV-skola och Capellagården.

 

Lisa Juntunen Roos

Lisa-Juntonen-Roos2

lisaroos

Lisa har vävt sitt gesällprov i dräll och verket har hon valt att kalla för 0,3215. Det är måttet på den minsta byggstenen i vävens mönsteruppbyggnad. Lisa har valt dräll som teknik för att hon gillar de rena kontrasterande och rätvinkliga ytorna som skapas. Allt material har Lisa färgat för hand för att kunna styra över de olika nyanserna. Lisa Juntunen Roos gesällprov inom handvävaryrket är godkänt och utöver gesällbrevet tilldelas hon även lilla silvermedaljen för ett extra väl genomfört gesällprov. Lisa är utbildad vid HV-Skola, Capellagården och Grimslövs folkhögskola.

 

Annika Söderström

Annika-Söderström_helbild

Annika-Söderström_detalj_nära

Annika Söderström har för sitt gesällprov ”Tuppen” tilldelats gesällbrev och lilla silvermedaljen i handvävaryrket/konstväv. Tuppen är en bildväv i tuskaft med snärj- och plockteknik med måtten 100 x 188 cm. Annika har vävt i över 20 år, efter färdiga mönster och egna skisser. Annika är utbildad till vävlärare vid Uppsala universitet och har även studerat vid Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk, Fristads folkhögskola och Mora Folkhögskola.

 

Karen Sato

Karen-Sato

Karen Sato har vävt ett täcke i opphämta till sitt gesällprov. Hennes gesällprov inom handvävaryrket är godkänt. Karen studerade äldre mönster från Skåne, Blekinge och Halland speciellt ett livstycke ur Nordiska muséets samlingar. Färgerna är fem nyanser av blått på vit linbotten där Karen har inspirerats av snön, isen och vinterns ljus. Karen färgade garnerna till täcket själv. Karen har studerat den treåriga vävutbildningen på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk.

 

Ask Bjørlo

Ask-Bjorlo

Ask-Bjorlo_detalj

Ask Bjørlo har tilldelats gesällbrev i handvävaryrket. Som sitt gesällprov valde Ask att väva en väggbonad med tekniken beiderwand, en form av dubbelväv med ett skikt i tät tuskaft och ett andra skikt med gles varp för färgade inslag. Asks intresse för växter har alltid varit stort och det är just växter han har valt att inspireras av vid val av motiv. Ask har bland annat studerat vid HV-Skola och Nyckelvicksskolan.

 

Dietrich Staemmler

stolslev

Dietrich-Staemmler_lada

Dietrich Staemmler har tilldelats gesällbrev i Slöjdaryrket – trä. Som gesällprov tillverkade Dietrich en stol, salladsbestick och en verktygslåda. Dietrich är möbelsnickare i grunden och utbildades som lärlig under tre år i Tyskland. Efter avklarat gesällbrev i möbelsnickaryrket i Tyskland, genomförde han en gesällvandring genom norra Europa. Efter att han drivit eget företag i Dresden i två år, gick Dietrich den tvååriga träutbildningen på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk.