Allt eftersom dagarna passerar under Ullveckan 2021 lägger vi ut gångna dagars program på den här sidan.
Med start på Hemslöjdens dag 4 september 2021 inleddes Ullveckan med den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför Hemslöjden.
Här hittar du programmet från Ullveckan 2021.
Teman under veckan:
Lördag 4/9 – Vilken ull passar till vad?
Söndag 5/9 – Fårrasernas dag
Måndag 6/9 – Från ull till tråd
Tisdag 7/9 – Att utbilda sig inom ullområdet
Onsdag 8/9 – Projekt inom ullområdet
Torsdag 9/9 – Väv med ull
Fredag 10/9 – Tovning och andra ulliga tekniker
Lördag 11/9 – Ull och hållbarhet
Ullveckan lördag 11 september
Hållbarhet, och vad händer på ullfronten?
Kl 11.00 Nuläget – Sammanfattning av veckan som gått och rapport om Ullplattformen.
Livesändning – Maria Jacobsson, verksamhetschef på Hemslöjden samtalar med Kent Johansson och Roger Bush. Kent Johansson är ordförande för Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och han har uppdraget att ta fram förslag till en Ullplattform. Roger Bush är ordförande för Ullvilja som är medarrangör till Ullveckan och han är ägare till Wålstedts ullspinneri.
Ledtråd till Lodrätt 10 i Ullveckankrysset lämnas i slutet av sändningen.
Ull och hållbarhet
Lena-Marie Jensen och Linda Nydén från Smart Textiles berättar om det regeringsuppdrag som Högskolan i Borås har inom detta område.
Det är angeläget att mode- och textilbranschen blir miljömässigt hållbar och på sikt skapar ett klimatneutralt och giftfritt kretslopp, som förhåller sig till planetens gränser. Ull är ett ur många aspekter fantastiskt biomaterial som lämpar sig väl för textil. Svensk ull har många fördelar. Men vad ska vi tänka på för att optimera ur hållbarhetsperspektiv? Textile & Fashion 2030 är plattformen som sätter Sverige i framkant när det gäller utveckling av textil- och modesektorn i riktning mot hållbarhet och en cirkulär ekonomi. Tillsammans gör vi Sveriges Textil- och mode industri ledande inom miljö och hållbarhet.
Ull – naturens egen superfiber
En film om ullen, en smart och hållbar fiber. Producerad av Nämnden för hemslöjdsfrågor och Upplandsmuseet hemslöjd.
Ullveckan fredag 10 september
Tovning och andra ulliga tekniker
Kl 11.00 – Hej och välkommen!
Maria Smedberg presenterar dagens program. Ledtråd till Ullveckankrysset, Vågrätt 28.
Tova en sittdyna ur Om ull
I den här filmen har vi tagit hjälp av Åsa Ganell för att illustrera instruktioner hämtade ur teknikhäftet Om ull. Vi får lära oss hur man tovar en sittdyna.
Tova ett lamm
Monika Wernhoff är konsthantverkare som arbetar med tovning på alla vis, t.ex. i tavlor, mattor, kläder och skulpturer. Det är ullens mångfald som intresserar henne och att ullens olika egenskaper kan användas till att få så många olika uttryck. Här visar hon hur du kan kombinera nåltovning och våttovning för att tova en tavla med ett gotlandslamm.
Tova en ljuslykta
Gunilla Östbom är textilingenjör och konsthantverkare med ull och tovning som specialitet. Hon driver företaget Ullrum där hon främst producerar och säljer tovade kläder. Här visar hon hur du våttovar en ullig ljuslykta med kardflor och lockar.
Monika och Gunilla är två eldsjälar bakom tovningssymposiet KreaTov som regelbundet har arrangerats på Gotland i samarbete med Gotlands läns hemslöjdsförening. På grund av pandemin har KreaTov fått göra uppehåll men förhoppningsvis går det bjuda in filtentusiaster från hela världen till Gotland i juni 2022!
Nålbindning
Filmen om nålbindning gjordes av Sara Degerfält, Ulrika Roslund och Silje Andersson under kursen Ledarskap i slöjd- och kulturhantverk på Göteborgs universitet.
Flossa och rya
Flossa och rya är tekniker som skapar textilier med lugg. En rya kunde förr fylla samma funktion som ett fälltäcke, dvs vändas med luggen/pälsen nedåt som täcke för att värma under natten. Rya har traditionellt knutits av ullgarn och är ett bra sätt att använda upp rester och stumpar av ullgarn. Här en film från Zickermans studiesamling, en del av Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum.
I den här filmen visar Jenny Berge, från Svensk Hemslöjd, hur man knyter rya på färdig botten.
Att tufta
Precis som med rya och flossa så ger tuftning en textil med lugg. I den här filmen visar Jola Glimäng hur hon tuftar med tuftpistol och med punch needle. Ljudet är dåligt i början av filmen men blir bättre några minuter in i filmen.
Yllebroderier i Jämtland Härjedalen
I den här filmen berättar länshemslöjdskonsulent Ingela Fredell om seden med brudkuddar, prydda med vackra yllebroderier, i Jämtland och Härjedalen.
Den här filmen är ett samtal mellan länshemslöjdskonsulent Ingela Fredell och Lena Persson om stickning i Jämtland Härjedalen. I filmen visas också hur man stickar öglestickning, lettisk fläta och djupmaskor.
Sticka med Ulla Engqvist
Ulla Engquist är stickexpert och författare till böckerna ”Sticka – Detaljer som gör skillnad” och ”Sticka – Egna modeller och mer detaljer”. Böckerna finns utgivna på Hemslöjdens förlag och innehåller massvis med beskrivningar, bilder och illustrationer för uppläggningar, monteringar och olika tekniker. När första boken släpptes spelades flera filmer in med Ulla, som extra hjälp och komplement till boken. Här är några av filmerna som visar tre sätt att lägga upp maskor för stickning. Ger fin kant på t ex vantar!
Korsuppläggning med två färger
Dubbel korsuppläggning
Uppläggningen från kanalöarna
Ullveckan torsdag 9 september
Väv med ull
Kl 11.00 – Hej och välkommen!
Presentation av dagens program och ledtråd till Lodrätt 12 i Ullveckankrysset.
Kl 13.00 Vävutmaningen: #vävrosengång, ett rosengångsprojekt i Västra Götaland
En vävutmaning där temat var rosengång och som genomförts i samarbete mellan Skaraborgs hemslöjdsförening och Hemslöjdskonsulenterna VGR. Alla som ville fick vara med och väva och även lämna in sina bidrag till utställningen. Under året har förening och konsulenter försökt bistå digitalt med kunskap och inspiration. T ex med föreläsningen ”Vävteori: Olika sätt att väva rosengång” med Gunnel Andersson via Zoom, besök i samlingarna på Västergötlands museum och möte med Lotta Lundqvist som berättar om sitt arbete med rekonstruktion av ett äldre rosengångstäcke. Projektet har utmynnat i en utställning i Slöjdens hus i Skövde
Här kommer länk till föreläsningsfilmerna i projektet #vävrosengång, som nämns i inlägget.
Föreläsningen om rosengång med Marie Ekstedt Bjersing som Skaraborgs Hemslöjdsförening anordnar 16 september hittar ni här.
Tweedprojektet
Stefan Moberg berättar om arbetet med att framställa svensk tweed. Projektet har genomförts med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Märta Måås-Fjetterström
Sedan 1919 har namnet Märta Måås-Fjetterström varit synonymt med mattor och gobelänger av exceptionell konstnärlig betydelse och enastående materialkvalitet. En tongivande textil formgivare. Filmen är på engelska och även textad på engelska.
Alice Lund
En matta, en bildvävnad, en mässhake – i vävstolarna hos Alice Lund Textilier tillverkas många olika textilier. Verksamheten startade 1936 och drivs fortfarande i ateljén i Borlänge.
Film Springtime
En film om hur en bildväv blir till, från garn till färdig väv. Bildväven är gjord av Helena Hernmarck, vävd på Alice Lunds Textilier AB och garnet är från Wålstedts Textilverkstad.
Vadmalsstampen i Dala-Floda
Den här filmen visar renoveringen och provkörningen av vadmalsstampen i Dala-Floda. Som ett kulturvårds- och hantverksprojekt har stampen och färgeriet restaurerats och vi får följa Anna-Karin Jobs Arnberg och Stefan Moberg när de därefter provar utrustningen.
Fra ull till kjole
Vårterminen 2019 gick Ragnel Aspnes påbyggnadsutbildningen på Bäckedals Folkhögskola. Under terminen arbetade hon med att rekonstruera ett tyg som resulterade i en klänning. Rekonstruktionen baserar sig på fynd från Nordisk Järnålder och filmen visar hela arbetsprocessen – från ull till klänning. Filmen har inget ljud.
Ullveckan onsdag 8 september
Projekt inom ullområdet
Kl 11.00 – Hej och välkommen!
Maria Smedberg presenterar dagens program, plus ett nyinsatt inslag, samt Ullveckankrysset: Vågrätt 14.
Gotland grey
Gotland Grey är ett initiativ med syfte att utveckla en lönsam industriell värdekedja för grå kvalitetsull från gotlandsfår på Gotland. Anso Norling, regional slöjd- och formkonsulent på Gotland, berättar om den materialutveckling kopplad till förädling som pågått under 2018-2020 i projektet. Filmen gjordes inför den digitala Fårfesten i Kil 2021.
Mer info om Gotland Grey finns på www.gotlandgrey.com.
Ull som resurs
Projektet Ull som resurs startade 2018 och är ett samarbetsprojekt mellan olika halländska aktörer med syfte att ta tillvara på den ull som produceras i Halland. Här följer ett inspelat bildspel som presenterar projektet. Filmen saknar ljud.
Hallands Kulturgarnsprojekt
Hallands kulturgarnsprojekt är ett ”stickspår” från projektet Ull som resurs. I projektet ville man också ta fram ett garn till binge. 2020 bildades den ideella föreningen och den har i dag ca 60 medlemmar som alla bidrar med kompetens inom det textila området. Här kan du läsa mer om föreningen.
Fårfesten
Fårfest i Kil, Värmland, arrangerar varje år en fest, då fårets alla fantastiska egenskaper firas – tre dagar av inspiration, kunskap, marknad, möten och en massa annat. 2021 blev den digital och här kan ni ta del av en intervju med Kate Isenberg-Larsson och Karin Granström, eldsjälar bakom Fårfesten och en film om invigningen av den digitala Fårfesten 2021.
Baltic Wool Conference
Baltic Wool Conference är en internationell mötesplats för ullföretag, forskare, fårförädlingsföreningar och andra som på något sätt är involverade i ullbearbetning. Konferensen syftar till att skapa nätverk, öka utbytet mellan entreprenörer och uppmuntra affärsutveckling kring den hållbara ullfibern.
Ullveckan tisdag 7 september
Att utbilda sig inom ullområdet
Kl 11.00 Hej och välkommen!
Ullveckan dag 4 och presentation av programmet för dagen. Ullveckankrysset – Lodrätt 22.
Spinnare, Hantverkslärling
Du kan utbilda dig till spinnare via Hantverkslärling. På Gotlands spinneri har tre lärlingar snart genomfört sin utbildning. Utbildningen är på 500 yrkeshögskolepoäng vilket innebär 100 veckor om studierna är på 100 %. Utbildningen ska vara förlagd på en godkänd arbetsplats.
Ahmad Alizada – spinnare
Ahmad kom till Sverige 2015 som ensamkommande flykting. Han kommer från en mattknytarfamilj i Afghanistan och idag arbetar han på Ullforum minispinneri, utanför Ås i Östersund, och är medlem i den ekonomiska förening som driver spinneriet. I den här filmen berättar han om sin bakgrund och den utbildning han nu slutfört, via Lernia, för att bli yrkesspinnare.
Ullrådgivare
Numera kan den som är intresserad utbilda sig till ullrådgivare genom Hantverksakademin. Utbildningen är två år lång och består till stor del av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier som genomförs i Stockholm, men går att följa helt på distans. Titta på filmen och så får du veta mer om utbildningen!
Fårklippare
Carina Jälkentalo är fårklippare i Jämtland och Härjedalen. I det här klippet berättar hon om sitt arbete och ger många tips. Både till fårägare och till den som skulle vilja utbilda sig och arbeta som fårklippare.
Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk
Sätergläntan är naturskönt beläget i Insjön, Dalarna, och har varit ett lärocenter för slöjd och hantverk sedan 1923. Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund är huvudägare tillsammans med och Leksands kommun. Här en film om några av skolans utbildningar där fårull förädlas med hjälp av många olika hantverkstekniker.
Ullveckan måndag 6 september
Från ull till tråd
Kl 11.00 Hej och välkommen!
Maria Smedberg hälsar välkommen till Ullveckans dag 3. Presentation av Vågrätt 16 i Ullveckankrysset.
Fårklippning, klipplatsen och sortering av ull
Här följer några filmer från Svenska Fåravelsförbundet. Bra information för den som funderar på att skaffa egna får, eller redan har.
Filmen ger tips och information om hur en bra klipplats kan se ut. Textad på svenska.
Ullforum minispinneri
Följ med Hanna Söderback på en rundvandring i Ullforums minispinneri i Ås, utanför Östersund. Hanna går igenom och visar alla steg som fårullen passerar för att bli till ett färdigt garn. Filmen ger också bra information om jämtlandsfåret och dess ull.
Följ fåren på fjällbete 1937
En film från Wålstedts spinneri. Verksamheten startade redan på 1920-talet av Lennart och Mary Wålstedt.
Wålstedt spinneri
En film om Wålstedts ullspinneri i Dala-Floda som visar hur verksamheten bedrivs i dag.
Östergötlands ullspinneri
Östergötlands ullspinneri startade 1981 och drivs av Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg. Spinneriet gör stickgarner och även vävda filtar. Här kan ni se hur ull blir till garn i spinneriet.
Ullkontoret
Ullkontoret är Sveriges enda storskaliga ulltvätteri och hösten 2016 tvättades den första ullen i tvätteriet. Tvätteriet är i gång vår och höst och då tvättas ca 2 ton ull om dagen!
Karda och spinna
Monica Hellberg visar hur du bereder ullen för handspinning. Här lär du dig både hur du kardar och kammar ullen innan den spinns till tråd.
Ullveckan söndag 5 september
Fårrasernas dag
Kl 11.00 Hej och välkommen!
Maria Smedberg hälsar välkommen och presenterar dagens program. Ledtråd till Ullveckankryssets lodrätt 11 ges i slutet av inslaget.
Fåren och ullen
En film från Svenska Fåravelsförbundet om den svenska fårnäringen och hur ullen bäst tillvaratas.
Finullsfår
Barbro Nord intervjuar Anna Eriksson, entreprenör, fårbonde och aktiv i föreningen Svenska finullsfår.
Mönstring av finull
En film från Svenska Fåravelsförbundet som visar hur ullbedömning går till och vilka kriterier man tittar på vid avel för att få fram rastypisk ull.
Kl 13.00 – Ullen vi ärvde
Föreläsningsfilm med Tant kofta, dvs Lotta Blom. Föreläsningen handlar om projektet Ullen vi ärvde där Lotta, tillsammans med Båvens spinnhus, tagit fram garner och mönster anpassade efter de svenska allmogerasernas unika ull.
Ullveckan lördag 4 september
Vilken ull passar till vad?
Hej och välkommen!
Verksamhetschef Maria Jacobsson hälsar alla välkomna till Ullveckans första dag och Hemslöjdens dag 2021. I slutet av sändningen får ni första ledtråden i Ullveckankrysset, till lodrätt 5.
Om ull, en föreläsning med Annkristin Hult
Annkristin Hult är hemslöjdskonsulent och textillärare. Hon är också huvudförfattare till teknikhäftet Om ull, som har finansierats av Hemslöjdens riksförbund. I den här filmen berättar hon om fårullens alla fantastiska egenskaper, varför vi ska ta tillvara mer av den och hur ylle ska skötas.
Vilken ull är bra till vad?
Roger Bush och Monika Hellberg resonerar kring vilken ullkvalitet som passar till vad. Vilken ull blir ett bra mattgarn och vilken ull blir ett vackert garn till att sticka tröjor med?
Ullens funktion med Allan Waller
Allan Waller har ägnat sitt liv åt att studera ullfiberns egenskaper. Här förklarar han på ett enkelt sätt vad som gör att en del ull ”sticks”.