Letar du efter garn av svensk ull? Då är vår länklista här nedan en bra plats att börja på! Här kan du också testa dina ullkunskaper genom att göra vårt ullquiz, samt läsa statistik från Svenska Fåravelsförbundet m.m.
Landets fårbestånd i siffror och diagram
Vilken fårras är Sveriges vanligaste? Hur många ton ull producerades i Sverige under 2019? Svenska Fåravelsförbundet presenterar siffrorna här på ett mycket överskådligt sätt. Letar du efter en specifik fårras och undrar var i landet det finns just såna besättningar? Då kan den här kartan vara till hjälp. Svenska Fåravelsförbundet har även annan statistik och den hittar du här.
Svenska ullspinnerier
Här har vi listat landets spinnerier. För dig som vill köpa garn av svensk ull så är det här en bra länksamling att klicka sig igenom. Många av spinnerierna har också egen webbshop och/eller butik.
För dig med egna får så är det flera av spinnerierna i listan som utför lönspinning. Det innebär att de tar hand om din råull och bereder den till kardflor eller garn, enligt dina önskemål.
Brinks hantverk – Ett gårdsspinneri i Vreta Kloster, Östergötland. Lönspinner och säljer även produkter från egna får.
Båvens Spinnhus – Båvens Spinnhus är ett ullspinneri beläget tre meter från Båvens strand i Sparreholm, i hjärtat av Sörmland.
Filtmakeriet – Filtmakeriet är ett litet företag med stort intresse för svensk fårull. Två systrar driver ullspinneriet i Kilafors och bereder svensk fårull till garn, nålfilt och stoppningsmaterial.
Gotlands spinneri – Tillverkning och försäljning av garner och kardflor. Råvaran/ullen kommer i huvudsak från Gotlandsfårets ull. Fåren som producerar den vackra och glansiga ullen finns på de Gotländska gårdarna.
Solkustens spinnverkstad – Ett litet ullspinneri i Roslagen strax utanför Norrtälje. Spinner naturfärgade garner av svensk ull för stickning och vävning.
Stenkyrka ullspinneri – Ett modernt spinneri på norra Gotland, med flexibla maskiner som klarar små och stora kvantiteter. Spinner ull från alla sorters fårraser, alpackor, mohair och angora mm.
Wålstedts Ullspinneri – Ett ullgarnsspinneri i Dala Floda i Västerdalarna. Verksamheten startades redan under 1920-talet av Lennart och Mary Wålstedt.
Yarns and barns – Ullforum. Ett minispinneri mitt i Sverige med ambitionen att ta tillvara den lokala ullen och spinna garn i världsklass. Spinneriet är beläget i Ås utanför Östersund, Jämtland.
Åddebo ullkarderi – Ligger i nordöstra Svealand ute på Hållnäshalvön. Köper in ull av fårägare som prioriterar god djurhållning och renrasig ull av bästa kvalité. Producerar kardflor till framför allt tovning.
Östergötlands ullspinneri – Östergötlands Ullspinneri AB ägs av Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg och har gjort svenskproducerade ullprodukter sedan 1981.
Har vi missat något spinneri? Hör av dig så uppdaterar vi listan!
Garn av svensk ull
Spinnerierna i listan här ovan framställer garn från råull till färdig härva. Men förutom dessa så finns det också andra garner att välja på, för den som är ute efter svensk ull. Här är två exempel på garner, som visserligen har spunnits utomlands, men som framställts av svensk fårull.
Ullgarn från Ullcentrum på Öland.
Vad kan du om får och ull?
Testa dina får- och ullkunskaper med vårt ullquiz! Ingen fara om du inte får alla rätt. Man kan göra ullquizzet om och om igen.
Gör UllQuizet här (öppnas i nytt fönster).
Bra-att-ha-länkar om ull
Fårfesten i Kil – Precis vad det låter som. En fest med fåret i centrum. Föreläsningar, försäljning och massor av andra evenemang i Kil.
Gotland Grey – Ett initiativ som syftar till utveckling av en lönsam värdekedja för grå kvalitetsull på Gotland.
Svenska Fåravelsförbundet – Svenska Fåravelsförbundet (SF) är en rikstäckande branschorganisation med 24 länsföreningar spridda över hela landet. Ett tiotal rasföreningar är också anslutna till förbundet. Organisationen är fristående, opolitisk och ideell utan några personliga vinstintressen.
Ullcentrum Öland – Ullcentrum samlar in ull från små och stora fårgårdar på Öland och södra Sverige. Detta blir sedan kläder, tofflor, grytunderlägg mm i egen design och produktion.
Ullförmedlingen – Här kan du köpa och sälja svensk ull.
Ull i Uppland – Föreningen Ull i Uppland bildades ur projektet Från lamm till tröja. Föreningens syfte är att ta tillvara olika intressen runt ull och fårnäring i länet.
Ullkontoret – Ullkontoret ligger på Gotland och tvättar ull från Gotland och fastlandet och är Sveriges enda storskaliga ulltvätteri.
Ullpodden – En podd som vill öka kunskapen om svensk ull som en hållbar resurs i ett brett perspektiv.
Ullvilja – En ideell förening som arbetar med att främja och utveckla förädling av ull, med fokus på svensk fårull.
Ullrelaterade evenemang i Slöjdkalendern – Spinna, karda, tova, nålfilta. Det finns så oerhört mycket man kan göra med ull. Klicka på länken för att se vad landets hemslöjdsföreningar erbjuder för ullrelaterade träffar och aktiviteter.