Hemslöjden administrerar gesäll- och mästarbrev för kakelugnsmakaryrket
Sveriges första kvinnliga gesäll i kakelugnsmakaryrket, Emelie Jansson, framför kakelugn i Tottieska Malmgården på Skansen. Foto: Edith Backlund, Hemslöjden
Gesäll- och mästarbrev är ett internationellt yrkesbevis på hantverksskicklighet. Hemslöjden bedömer prov inom flera hantverksyrken och från och med i år välkomnar vi även kakelugnsmakarna in i värmen!
Hemslöjden blir branschorganisation för kakelugnsmakare efter en förfrågan från Sveriges Hantverksråd.
– Kunskapsbevarande ingår i Hemslöjdens uppdrag och det känns fantastiskt att nu få representera kakelugnsmakarna, en av flera små branscher som riskerar att försvinna. På det här sättet kan vi vara med och stärka dem, säger Agneta Carlson på Hemslöjdens Riksförbund.
Kakelugnsmakaren Emelie Jansson först ut
Emelie Jansson från Göteborg är först ut att klara gesällprovet. Så här säger hon om sina förväntningar på Hemslöjden som ny branschorganisation:
– Jag tycker att det är otroligt viktigt att kakelugnsmakeriet förvaltas inför framtiden och jag förväntar mig att Hemslöjden fortsätter att värna om hantverkskunskap som är på väg att glömmas bort!
Läs hela intervjun med Emelie Jansson här!
Gesällbrev i kakelugnsmakaryrket
Gesällbrev kan sökas av den som har minst 4000 timmars dokumenterad utbildning eller erfarenhet i yrket. Sista ansökningsdag för att ansöka om gesällprov är 1 februari eller 1 september. Utöver ett godkänt prov krävs stor teoretisk och praktisk kunskap inom området. Därefter är det Sveriges Hantverksråd som utfärdar själva brevet.
Mästarbrev kräver minst 10 000 timmar inom yrket, vilket motsvarar cirka sex års dokumenterad utbildning och/eller arbete inom yrket. Du ska också ha genomgått Sveriges Hantverksråds Mästarutbildning.
Länkar
Läs mer om gesäll- och mästarbrev här
Kontaktperson:
Hemslöjdens förbundskansli
Telefon: 08-54 54 94 52
E-post: agneta.carlson@hemslojden.org