Seminarium: Skogen, träden och slöjden

Välkommen på seminarium med temat Skogen, träden och slöjden den 15 november 2024 kl 13.00-16.30 på Skansen, Stockholm.

Foto: Karin Björkquist ur teknikhäftet Om skogens material 


Skogen, träden och slöjden – Om skogens material
15 november 2024 kl 13.00-16.30 på Skansen, Stockholm.

Under denna eftermiddag lyfter vi frågor om skogen och dess material.

  • Hur använder vi oss av skogens material idag?
  • Vad betyder skogen för dagens människor?

För att slöjdare ska kunna få tag på bra material är det viktigt att det finns levande skogar, ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv. Både när det gäller det immateriella och det materiella kulturarvet tar Hemslöjden tillvara på kunskapen om träd och användningen av dem.

Under seminariet kommer vi möta vi olika personer som berättar om sitt förhållande till skogen och slöjden.

Foto: Karin Botås

Seminariets moderator: Karin Botås
Skogsentreprenör, byggnadsvårdare och organisationskonsult. Karin är statsvetaren som efter 15 år som tjänsteperson inom politiskt styrda organisationer på regional och statlig nivå undersöker om en annan typ av arbetsliv är möjligt där skog, skapande och lärande står i centrum. Karin är verksam i sin hemby Stocksbo, Färila där hon också äger skog, driver Stocksbo Kulturhus och är ordförande för Ôcken Kulturförening.

Helena Åberg. Foto: Ylva Sundgren

Ser du slöjden för alla träd
Trä är ett mångsidigt material och kunskapen att använda trä på bästa sätt är väldigt gammal. Idag har mycket av kunskapen glömts bort men inom slöjden finns den fortfarande kvar. Slöjdarens material är i stor utsträckning sådant som det moderna skogsbruket inte värderar. Kan vi genom att använda traditionell slöjdkunskap öka användningen av trä istället för plast och på så sätt bidra skapa en hållbarare värld? Följ med på en digital vandring i skogen där vi tittar på hur olika delar av träden, olika växtsätt och träslag kan användas för att få fram slöjdade föremål för olika ändamål. Helena Åberg är huvudförfattare i Om skogens material. Hon är slöjdare, föreläsare och tidigare hemslöjdskonsulent.

Knut Østgård. Foto: Karin Björkquist ur teknikhäftet Om skogens material.

Konsten att tälja en sked
Hur går du tillväga om du ska tälja en sked eller slev? Hur väljer du material? Vilka träslag är bra att använda till en sked? Knut berättar om vilka olika sorters lövträ som ex. björk, hassel, rönn, al och sälg som är bra till skedar och slevar. Själv väljer han björk och krokiga ämnen till ätskedar och soppslevar och rakvuxen björk till övriga skedar och slevar.
Knut Østgård är mästarslöjdare och medverkar i häftet Om skogens material med bland annat instruktioner för egna täljprojekt. Knut har tidigare jobbat som hemslöjdskonsulent.

Till kommande släkten – Slöjden och skogen som aktuell kunskapsfråga
I den här föreläsningen uppmärksammas betydelsen av skogliga slöjdkunskaper för kommande generationer. Med hjälp av både skogshistoriska stråk och inslag ur den samtida skogsdebatten lyfts slöjden fram som kunskapsbärare i en tid då skogens varaktighet är en komplicerad fråga.
Paul Resch är doktorand inom pedagogiskt arbete med inriktning mot slöjdens didaktik vid Linköpings Universitet.

Fler namn tillkommer.

Anmälan senast 31 oktober. Seminariet är kostnadsfritt men om du uteblir så faktureras du 250 kr.

Anmäl dig via detta formulär.

 

Seminariet är en del av vårt projekt Skogens material med stöd från Riksantikvarieämbetet.