Lär dig söka i Hemslöjdens samlingar

I 4 nya instruktionsfilmer tipsar vi om olika sätt att förfina eller bredda dina sökningar i Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum

Tycker du också att ett digitaliserat arkiv med 37 000 bilder på slöjd från förr låter som en guldgruva? Men, hur gör du egentligen för att hitta det du söker i Hemslöjdens samlingar? Lugn, bara lugn. Det ska vara lätt att hitta rätt! Därför har vi skapat fyra instruktionsfilmer på grundnivå.

Instruktionsfilmer: 4 filmer om hur du söker i samlingarna

Steg 1: Lätt att hitta rätt

I den här introduktionsfilmen hjälper vi dig att hitta till och bland Hemslöjdens samlingar på digitaltmuseum.se och visar allmänna tips på hur du kan botanisera i samlingen.

Steg 2: Sök med ämnesord

I den här filmen visar vi hur du kan söka i Hemslöjdens samlingarDigitalt museummed hjälp av ämnesord. Ämnesord, t.ex. ”husgeråd” eller ”högtider” hjälper dig att förfina dina sökningar inom en sökkategori.

Steg 3: Sök med ort & tidsperiod

I den här filmen går vi igenom hur du söker med hjälp av orter och tidsperioder i Hemslöjdens samlingarDigitalt museum. Genom att söka efter slöjd från en viss ort eller en viss tidsperiod kan du förfina dina sökningar, exempelvis föremål med kopplingar till Åre från 1700-talet.

Steg 4: Bredda dina sökningar med en asterisk*

I den här filmen visar vi hur du med hjälp av asterisktecknet kan bredda dina sökningar i Hemslöjdens samlingar. Du kanske letar inspiration till ditt bröllop? Genom att skriva bröllop* i sökfältet får du upp alla föremål med koppling till bröllop.

Om Hemslöjdens samlingar

Hemslöjdens samlingar består av föremål och bilder som landets hemslöjdsföreningar samlat de senaste hundra åren. Samlingen speglar såväl hemslöjdsföreningarnas egen produktion som traditionell slöjd. Hemslöjdens samlingar är ett samarbete mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och dess medlemsföreningar, samt Nämnden för hemslöjdsfrågor.