Hembygdsförening fixar linbastu

Dörby-Kläckeberga Hembygdsförening tilldelades nyligen 10 000 kr för att renovera föreningens linbastu. Nu vill de bjuda in till en lindag där hela processen ”från frö till duk” ska visas upp!

Våren är på väg och snart startar vi upp vårt nordiska projekt 1kvmlin för säsongen! En som vet hur givande det är med lin och linne är Monica Bäckström från Dörby-Kläckeberga Hembygdsförening som fick Greta Johanssons linstipendium i vintras.

Linstipendiet är ett av flera hemslöjdsstipendier som förvaltas av Hemslöjdens riksförbund. Den 24 november tog Monica emot diplomet ur Prins Carl Philips hand och fick möjlighet att berätta mer om föreningens arbete.

Stipendiet gör det möjligt för föreningen att renovera sin linbastu, en av få i området, och bjuda in till en lindag där hela processen ”från frö till duk” uppvisas! Och vem vet, kanske blir det ett kungligt besök?

Utställningsmaterial från Dörby-Kläckeberga Hembygdsförening som visades den 24 november i samband med Hemslöjdens nordiska konferens om det immateriella kulturarvet.

Om Greta Johanssons linfond

Stipendiet delas ut till person, förening eller organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening eller organisation och dessa kan också föreslå lämplig stipendiat. Stipendiets jury kan också utse en stipendiat.

Juryns motivering:

”Dörby-Kläckeberga tilldelas 10 000 kr för att renovera föreningens linbastu. Linbastun är en av få i området och målet med denna renovering är att bjuda in till en lindag under nästa år,där hela processen ”från frö till duk” uppvisas.”

Här berättar Monica Bäckström från Dörby-Kläckeberga Hembygdsförening om arbetet med att renovera sin linbastu 2023.

Kolla in Dörby-Kläckeberga Hembygdsförenings hemsida!

Läs mer om Hemslöjdens stipendier

Prins Carl Philip delade ut Hemslöjdens stipendier

Nyhetsarkiv om Hemslöjdens stipendier

Vill du söka stipendium i slöjd? Läs och ansök