Gustav Karlsryd vill skapa lincentrum i Istorp

19-årige Gustav brinner för småskaligt lantbruk och hantverk. Gustav tilldelas 5 000 kronor ur Greta Johanssons linfond som uppmuntran på vägen mot sin vision att skapa ett lincentrum på gården i Istorp.

Gustav Karlsryd med linbunt på axeln.

”Jag bor på en gård i Istorp där vi odlat lin sedan 2013. Under åren har jag lärt mig att bereda lin och spinna mitt eget lingarn. Nu vill jag lära mig att väva tyg av mitt eget garn. Det är roligt att lära andra och jag vill därför utveckla ett lincentrum på gården så att fler får möjlighet att lära sig om lin.”

19-årige Gustav Karlsryd brinner för småskaligt lantbruk och är intresserad av de flesta hantverk. Gustav fick nyligen 5 000 kronor ur Greta Johanssons linfond som uppmuntran på vägen mot sin vision att skapa ett lincentrum på gården i Istorp. Den 24 november 2022 tog Gustav emot sitt diplom ur H.K.H. Prins Carl Philips hand.

Här berättar Gustav lite mer om sig själv och sina planer inför framtiden:

 

Gustav Karlsryd demonstrerar linberedning för Prins Carl Philip vid stipendieutdelningen 2022.

”Det är roligt att lära andra om lin”, säger Gustav Karlsryd. Här lär han Prins Carl Philip om linberedning vid stipendieutdelningen på Nordiska Muséet 2022. Foto: Hemslöjden

Om Greta Johanssons linfond

Stipendiet delas ut till person, förening eller organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening eller organisation och dessa kan också föreslå lämplig stipendiat. Stipendiets jury kan också utse en stipendiat.

Juryns motivering:

”Gustav Karlsryd tilldelas 5 000 kr som en uppmuntran för att i framtiden kunna skapa ett lincentrum på sin gård.”

Gustav Karlsryd på golvet med spinnrock framför sig.

Gustav Karlsryd bereder lin och spinner sitt eget lingarn på gården i Istorp.

Följ Gustav Karlsryd på Facebook

Läs mer om Hemslöjdens stipendier

Prins Carl Philip delade ut Hemslöjdens stipendier

Nyhetsarkiv om Hemslöjdens stipendier

Vill du söka stipendium i slöjd? Läs och ansök