Elmina Fors får stipendium för stickning

Elmina Fors tilldelas 10 000 kr ur Bo Hammarskjölds fond för att utveckla sitt hantverk och mönsterskapande med målet att ta gesällprov i maskinstickning.

Bo Hammarskjöldstipendiaten Elmina Fors på grusväg iklädd stickat.

”Jag växte upp i Kiruna, långt norr om polcirkeln, och kanske är det därför stickade plagg slår an en sådan ton i mig. Jag älskar att skapa vackra mönster till användbara produkter – för mig är användbarheten lika viktig som färg, textur och mönster.”

Så presenterar sig Elmina Fors på sin hemsida. Idag är Elmina baserad på Fjäderholmarna utanför Stockholm. Här i skärgården har hon en ateljé och butik som tar in stickade plagg och annan slöjd och design från talangfulla hantverkare. Den 24 november tog hon emot Bo Hammarskjölds stipendium ur H.K.H. Prins Carl Philips hand.

Elmina Fors sitter med en hög stickade plagg i knät.

Användbarhet är lika viktigt som färg, textur och mönster, menar Elmina Fors som får Bo Hammarskjölds stipendium på 10 000 kronor.

Om Bo Hammarskjölds fond

Enligt stadgarna ska stipendiet utdelas till inom hemslöjden verksam person, företrädesvis yngre, för studier som kan vara till gagn för hemslöjden i Sverige.

Juryns motivering:

”Elmina Fors tilldelas 10 000 kr för att utveckla sitt hantverk och mönsterskapande med målet att ta gesällprov i maskinstickning. En utgångspunkt för Elmina är Tornedalen som hon ser som ett relativt outforskat konsthantverksområde. I gesällprovet kommer Elmina att genom bland annat personliga tolkningar och regionala mönster ge tyngd åt den hantverksskicklighet som krävs i maskinstickningen.”

Följ Elmina Fors på Facebook

Följ Elmina Fors på Instagram

Läs mer om Hemslöjdens stipendier

Prins Carl Philip delade ut Hemslöjdens stipendier

Nyhetsarkiv om Hemslöjdens stipendier

Vill du söka stipendium i slöjd? Läs och ansök