Linstipendiat Fanny Stengårds utmanar fine dining

Fanny Stengårds tilldelas Greta Johanssons linstipendium för ett projekt kring vävd linnedukning utsmyckad med broderi.

Fanny Stengårds får Greta Johanssons linstipendium 2022.

”Mitt intresse för mat och dryck gjorde att jag förra året skapade en färgglad linnedukning som jag döpte till ’Häll och dräll’. Dukningen var en motreaktion mot inom sterila och avskalade dukningar inom ’fine dining’. Tack vare det här stipendiet kommer jag nu göra en ny linnedukning. I arbetet kommer jag att väva, screentrycka och brodera. Jag vill utveckla det lekfulla och det underhållande och fokus kommer att vara mycket färg och form.”

Så säger textilstudenten Fanny Stengårds som går sitt andra år på Capellagården. Fanny får 7 500 kronor ur Greta Johanssons linfond 2022.

Hör Fanny berätta om sitt hantverk med egna ord:

 

Vävd linnedukning utsmyckad med broderi av Fanny Stengårds som får Greta Johanssons linstipendium 2022.

Vävd linnedukning utsmyckad med broderi av Fanny Stengårds.

Om Greta Johanssons linfond

Stipendiet delas ut till person, förening eller organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening eller organisation och dessa kan också föreslå lämplig stipendiat. Stipendiets jury kan också utse en stipendiat.

Juryns motivering:

”Fanny Stengårds tilldelas 7 500 kr för sitt projekt kring vävd linnedukning utsmyckad med broderi. Projektet är en reaktion mot de sterila miljöerna inom fine dining och syftar till att skapa en inbjudande dukning som ska bjuda på överraskningar genom härliga och underhållande färger och former.”

Fanny Stengårds med linneduk utsmyckad med broderi.

Fanny Stengårds i färd med att färdigställa en dukning.

Följ Fanny Stengårds på Instagram

Läs mer om Hemslöjdens stipendier

Prins Carl Philip delade ut Hemslöjdens stipendier

Nyhetsarkiv om Hemslöjdens stipendier

Vill du söka stipendium i slöjd? Läs och ansök