Ullveckan 2022 Dag 2

Idag presenterar föreningen Ullvilja utbildningar inom ullområdet. Vilka utbildningar finns och vilka utbildningar finns det behov av att starta? Samtal mellan representanter från Ullvilja, Hantverkslärling, Hantverksakademin och Sätergläntan.

Ullveckans program 5 september

Hej och välkommen! Livesändning med start kl 10.

Panelsamtal om utbildningar inom ullområdet

Vilka utbildningar finns inom ullområdet och vilka utbildningar finns det behov av? Hur ska vi täcka behovet av utbildade personer om ullnäringen växer? Ett samtal mellan representanter från Ullvilja, Hantverkslärling, Hantverksakademin och Sätergläntan.

Spinnare, Hantverkslärling

Du kan utbilda dig till spinnare via Hantverkslärling. På Gotlands spinneri har tre lärlingar snart genomfört sin utbildning. Utbildningen är på 500 yrkeshögskolepoäng vilket innebär 100 veckor om studierna är på 100 %. Utbildningen ska vara förlagd på en godkänd arbetsplats. Från 2021.

Ahmad Alizada – spinnare

Ahmad kom till Sverige 2015 som ensamkommande flykting. Han kommer från en mattknytarfamilj i Afghanistan. När han först kom till Sverige bodde han på en flyktingförläggning utanför Östersund. För att fördriva tiden knöt han mattor och kom då i kontakt med Ingela Fredell, länshemslöjdskonsulent i Jämtland Härjedalen. När Ullforum spinneri nystartade 2018 var Ahmad med redan från första dagen. I den här filmen berättar han om sin bakgrund och den utbildning han nu slutfört på spinneriet, via Lernia, för att bli yrkesspinnare. Från 2021.

Ullrådgivare

Numera kan den som är intresserad utbilda sig till ullrådgivare genom Hantverksakademin. Utbildningen är två år lång och består till stor del av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterande tid genomförs teoretiska studier som genomförs i Stockholm, men går att följa helt på distans. Titta på filmen och så får du veta mer om utbildningen! Från 2021.

Fårklippare

Carina Jälkentalo är fårklippare i Jämtland och Härjedalen. I det här klippet berättar hon om sitt arbete och ger många tips. Både till fårägare och till den som skulle vilja utbilda sig och arbeta som fårklippare. Från 2021.

Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk

Sätergläntan är naturskönt beläget i Insjön, Dalarna, och har varit ett lärocenter för slöjd och hantverk sedan 1923. Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund är huvudägare tillsammans med och Leksands kommun. Här en film om några av skolans populära utbildningar där fårull förädlas med hjälp av många olika hantverkstekniker. Från 2021.

Hemslöjdens Ullquiz 2022: andra frågan!

Vi har satt ihop ett quiz med sju frågor hämtade ur häftet ”Om ull” från 2020. Vi presenterar en fråga varje dag, totalt sju frågor. Mejla in dina svar till tavling@hemslojden.org senast den 12 september.

De som får full pott är med i utlottningen av fina priser med ulltema!

Idag söker vi namnet på det banbrytande forumet grundat av Fia Söderberg, där ullproducenter och ullköpare kan annonsera och hitta varandra. Vad heter forumet?

Vill du ha mer ull?

Ullveckan 2021 återblick

Matnyttig fakta om ull

Mer om ull – filmer, fler frågesporter, korsord med mera